Ännu en bloggare fälls av RO – ”detox-te” var omärkt reklam

My Martens sällar sig till den växande skaran bloggtjejer som fällts av Reklamombudsmannen för att inte tillräckligt tydligt ha märkt ut sponsrade inlägg.

Den senaste tiden har fällningarna av bloggtjejer som fällts av Reklamombudsmannen duggat tätt. Både Isabella Löwengrip och Misslisibell åkte dit och nu är det alltså bloggerskan och före detta Ensam-mamma-söker-kändisen My Martens som gjort samma misstag.

Tipsade om detox-te

Orsaken är att Martens postat ett inlägg där hon tipsat om ett “detox-te” från inreda.com, inte ansågs tillräckligt märkt som sponsrad reklam. Under en bild på det aktuella teet hade My Martens reckommenderat det och länkat till sajten där det såldes.

Annons
Annons

- Många av dom olika detox te jag smakat tidigare smakar inte så gott! Men det gör detta! Kör en kur och rensa kroppen =) Du hittar det HÄR Bara ett litet tips från mig till dig! 🙂 Kramis, skrev Martens i inlägget och länkade till köpsidan.

Så här såg inlägget som fälldes av RO ut

"Bloggen är hennes leverbröd"

I sin kommunikation med RO har hon bland annat framhållit att hon driver bloggen som ett företag.

- My Martens skriver i huvudsak att hon jobbar och driver bloggen som ett aktiebolag. Det är hennes jobb, livsstil och levebröd. Hon anser att reklam och samarbeten är tydligt utmärkta, på flera ställen, sammanfattar RO Martens invändningar i beslutet.

Företagsnamn i rubriken

Som rubrik till inlägget hade My Martens valt att även skriva ut Inreda.com. Något som dock inte räckte, enligt RO.

Istället menar RO att det faktum att det sponsrande företagets namn syns i rubriken inte automatiskt gör att alla läsare förstår att det rör sig om reklam.

- Rubriken i inlägget, som lyder ”Detox-te i snygg för­packning! Inreda.com”, innehåller i och för sig annonsörens namn, men ingenstans i inlägget nämns att det är reklam. Inte heller finns Inreda.coms logotyp med. Nämnden finner sammantaget att det inte är lätt att identifiera in­läg­get som reklam för Inreda.com, skriver RO och fäller My Martens för att ha postat ett inlägg som går i strid med kravet på reklamidentifiering.

Den som döms av Reklamombudsmannen får inget straff. Ombudsmannen är en stiftelse som finansieras gemensamt av branschen.

Annons
Annons

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!