Billigare att skicka paket när momsen plockas bort

Med anledning av att Sverige inför nya momsregler den 1 april blir vissa av PostNords tjänster billigare för privatpersoner.

Efter att EU för knappt ett år sedan konstaterat att Sverige inte följde unionens regler för moms på posttjänster tog Sverige nyligen beslut om att nya regler ska införas. I korthet är problemet att Sverige lägger på moms på posttjänster som ingår i normal samhällsservice, vilket inte är tillåtet enligt EU.

Därför tar PostNord, som ansvarar för att sköta den svenska posthanteringen, nu bort momsen från en del tjänster. Något andra aktörer varit oroliga ska innebära en konkurrensfördel för det statliga postföretaget.

Annons

Gäller inte individuella avtal 

I samband med att momsen tas bort ändras priset på vissa posttjänster. Till exempel ska ett frimärke kosta 6,50 kronor när momsen försvinner, istället för dagens 7 kronor. Priset för ett utrikes frimärke ändras från 14 till 13 kronor. Dessutom innebär momsnyheten förändringar inom en rad andra tjänster, som till exempel inrikes och utrikes postpaket.

PostNord lovar i ett pressmeddelande att fullständig information om de nya priserna och villkoren ska publiceras på fraktbolagets hemsida senast den 1 mars.

Lagändringen träder i kraft den 1 april. De nya reglerna gäller inte individuellt framtagna avtal med PostNord.

Förtydligande: För företag kan de nya portopriserna innebära att det blir dyrare och inte billigare att skicka post, vilket Bernt Bergkvist påpekar nedan i kommentarerna.

Läs även: PostNord förtydligar: Portot blir dyrare för vissa företag

Annons