Ute nu: E-handlarens helkroppskamera med AI

Men bara för vissa exklusivt inbjudna användare.

Amazon har en hel drös av egna elektronikprodukter som surfplattor, läsplattor, smarta högtalare med mera. En av dessa står dock ut i mängden och möttes ganska snabbt, efter Amazons tillkännagivande att den var på väg, av negativ kritik från flera håll.

Prylen går under namnet Echo Look och har nu börjat hamna i händerna på recensenter och andra som lyckats få en inbjudan till att köpa en. Echo Look innehåller Amazon smarta assistent Alexa tillsammans med en porträttkamera som tar vidvinkelsbilder på hela användaren från topp till tå.

Annons

Den inkluerade smarta assistenten gör att du helt enkelt kan be Echo Look att ta en bild på dig själv, istället för att trycka på någon knapp.

Inkluderar AI-funktioner

Kameran har en medföljande mobil app som har en AI-funktion kallad Style Check. Tanken är att användaren ska ta bilder på sina olika outfits, alltså klädeskombinationer, och sedan få feedback av datorn på om en outfit är bättre än en annan.


Amazon nya smarta outfit-kamera

Kritiker var snabba att påpeka att Amazon förmodligen sparar alla dessa bilder och sedan kan ta reda på saker som om du är gravid eller deprimerad och använda datan för att bygga en profil över dig.

Amazon satsar på mode

Amazons mål är garanterat att lära sig något om användarna av denna kamera. Den enklaste förklaringen är dock att de vill lära sig mer om mode och folks preferenser. Ett område som företaget just nu allt mer ger sig in i med sin tjänst Prime Wardrobe och samarbeten med varumärken som Nike.

E-handlaren vill uppenbarligen bli en stor spelare inom mode och kläder, och Echo Look är förmodligen ett försök att få en unik, och privat, inblick i kundernas preferenser och klädval.

Style Check som alltså pekar ut en vinnande outfit av två olika klädesval ska vara baserad på AI och maskininlärning. Det är alltså en dator som bestämmer vilken outfit som är “snyggast”. Amazon är dock tydliga med att det, i alla fall till en början, också är modeexperter som är inne och hjälper till att förfina algoritmerna.

Rekommenderar även andra plagg

Om du inte redan hade gissat det så kan givetvis Echo Look, via sin app, även rekommendera andra plagg hos Amazon som kan passa användaren i fråga. I grund och botten handlar det förstås om att sälja mer.

Annons

I en nyligen publicerad recension, där The Verge lyckats fått tag på en Echo Look, konstaterar man dock att kameran idag förmodligen gör mer för Amazon än användaren, en utgångspunkt som förstås inte är optimal.

Kanske är det just därför som Echo Look idag endast går att köpa via “en exklusiv inbjudan”, som Amazon så fint uttrycker det. Detta tills det att e-handlaren förfinat funktionerna och upplevelsen så att Echo Look ger ett stort värde för kunden, samtidigt som Amazon kan bygga upp unik data om hur konsumenterna beter sig inom modekategorin.

Annons