Googles snabba mobila webb säljs nu in till e-handlare

Nu visas exempelsidor upp på hur accelererade mobilsidor (AMP) kan användas för e-handel.

Ehandel.se var tidiga att rapportera om den nya webbstandarden AMP som kan vara värd att göra sig bekant med. Google ligger nämligen bakom och när sökjätten pushar för något så får företaget oftast som de vill, speciellt när det gäller e-handlare.

Att AMP HTML, som började som en snabb webbstandard för nyhetssidor på nätet, skulle komma till e-handelns värld blev tydligt när Ebay berättade att de arbetade nära Google för att utveckla standarden.

Annons

Sedan dess har AMP fått bättre synlighet i Googles sökresultat och vi har även fått varningar av branschexperter kring det stundande intåget av AMP HTML.

Flera e-handelsexempel

Nu klargör organisationen bakom AMP, med Google i spetsen, att AMP för e-handel ligger högt på agendan. Det är inte bara ett testprojekt tillsammans med Ebay. De publicerade nämligen en lång artikel i förra veckan där de förklarar hur man bäst ska bygga en e-handelssida i AMP HTML.

Organisationen har även lagt upp exempel på hur olika e-handelssidor kan se ut i AMP. Vi får bland annat se en sida som visar produktlistning och en som visar en individuell produktvy.

AMP är ännu inte redo för själva kassan och man erkänner att det förmodligen är där man idag måste lämna över till vanlig "slö" HTML.

- Den sista pusselbiten kommer in när användaren är redo att göra sitt inköp och klickar på köpknappen. Detta kommer sannolikt att vara övergången från en AMP-miljö till full HTML. Se till att övergången är lika snabb och konsekvent med tidigare sidor, skriver de bakom AMP-projektet.

Det ges även tips på hur man ska lösa statistiken då många sidor kommer att skickas via Googles servrar för att snabba upp laddningstiderna. Det rekommenderas heller inte att direkt konvertera hela sin sajt till AMP utan hellre börja med de sidor som behöver snabbas upp.

"Passar perfekt för e-handel"

Detta är dock bara början och alla indikationer tyder på att standarden kommer att utökas för att möjliggöra att bygga en komplett e-handelsbutik i AMP HTML. En butik som kommer få fördelar i Googles sökresultat och samtidigt förhandsladda hos sökjätten för mycket snabb laddningstid hos kunderna.

- AMP passar perfekt för e-handel eftersom AMP gör webbsidor snabba och snabba sidor hjälper till att öka konverteringen.

Annons

Annons