MQ gör katastrofår – slopar utdelningen

Nya vd:n är på plats och nu ska det satsas digitalt.

Klädkedjan MQ redovisar idag ett fjärde kvartal och ett helår, som båda visar på en starkt negativ trend för bolaget.

I våras kunde vi berätta att kedjan övervägde att stänga vissa butiker efter att även då ha presenterat en rapport som visade hur kedjan kämpar allt mer med det ekonomiska.

Annons

LÄS ÄVEN: MQ överväger butiksstängningar efter katastrofrapport

Från mångmiljonvinst till förlust

Dagens rapport visar att MQ under räkenskapsårets fjärde kvartal har gått från att ha gjort en vinst på 24 miljoner under samma period förra året, till att istället göra en förlust före skatt på tre miljoner under Q4 i år.

Samtidigt visar helåret, som i MQ:s fall sträcker sig från den 1 september 2017 till den 31 Augusti 2018, att kedjan verkligen brottas med den vikande ekonomin. Nettoomsättningen under året minskade med 4,7 procent, till 1,7 miljarder kronor. Rörelseresultatet under samma period mer än halverades och gick från 124 miljoner till 51 miljoner kronor. Även periodens resultat mer än halverades och gick från 94 till 41 miljoner kronor. 

Styrelsen vidtar nu krafttag för att komma till rätta med problemen och föreslår att ingen utdelning ska ske för verksamhetsåret 2017/2018. Detta sägs även vara i syfte att “skapa utrymme för att stärka främst den digitala utvecklingen i bolaget”. 

Tog Lindex gamla vd

Samtidigt förändras företaget även på andra sätt för att möta utvecklingen. I april kunde vi berätta att koncernen hade sparkat sin dåvarande vd Christina Ståhl och att jakten på hennes ersättare skulle inledas omgående.

LÄS ÄVEN: MQ:s VD får gå - jakten på ersättaren inleds omgående

I juni kunde vi berätta att efterträdaren var hittad och att den man hade valt för att styra upp skutan var Ingvar Larsson, som tidigare har han bland annat varit vd och koncernchef för Lindex. Han tillträdde som vd för MQ i augusti.

LÄS ÄVEN: Följde sin inre kompass - tar nu över svenska modejätten

Annons

Samtidigt har förändringarna i butiksnätet också inletts. Under fjärde kvartalet har en MQ-butik i centrala Malmö fått läggas ner, samtidigt som butiker inom både MQ och Joy har flyttat från gatorna och in i olika shoppingcenter på orter som Kristianstad och Mölndal.

Annons