Programmering för 5-åringar: ”Krävs att grunden läggs tidigt”

En ny kurs ska lära barn i åldern 4-5 år att programmera.

Bristen på programmeringskunskaper hos svenska folket har de senaste året uppmärksammats långt utanför e-handelns gränser, och nyligen meddelade regeringen att gymnasiet skulle göras om så att en del kurser i matematik skulle innehålla inslag av programmering.

Men att börja med de eftertraktade datorkunskaperna i tonåren är på tok för sent, menar andra. En av dem som inte tycker att det skadar att börja i tid är utbildningsföretaget EC Utbildning, som nu gör slag i saken och erbjuder programmeringskurs för förskolebarn i åldern 4-5 år.

Annons

"En fråga om demokrati och jämställdhet"

Kursen ska under lekfulla former lära barnen att “tänka som programmerare”.

- Barnen får delta i olika lekar som bygger på det sätt att tänka och förstå som används inom programmering, men som är anpassade för deras nivå. Vi använder bland annat robotar för att söka efter skatter och vi programmerar varandra, säger Annika Ros, utbildare inom systemutveckling på EC Utbildning.

Skattjakt med robotar

Enligt Annika Ros handlar det hela om att träna barnen på att tänka logiskt, eftersom logik är bra träning inför att lära sig matematik.

- Men det är också en fråga om demokrati och jämställdhet, eftersom teknisk kompetens blir allt viktigare för att kunna delta fullt ut i dagens teknikintensiva samhälle. Med vårt projekt hoppas vi kunna bidra till att barnen rustas med detta.

Ska motverka manlig IT-dominans

Programmeringskursen arrangeras till en början som ett endags-tillfälle där förskolebarn i åldern 4-5 år har bjudits in för att delta. Men om pilottestet lyckas och intresset är stort är det troligt att det blir fler kurstillfällen längre fram. Upplägget har redan testats en gång i Malmö med gott resultat.

EC Utbildning, som backas upp av bland andra Flystolen.se och Avensia, menar att projektet ligger helt rätt tiden. Förhoppningen är att kursen ska öka intresset för programmering i stort, samt att man på sikt ska lyckas göra något åt IT-branschens sneda könsfördelning. 

- Det är viktigt att alla, både flickor och pojkar, kan ta in teknik och matematik. Genom att leka med logiktänkande i en miljö som välkomnar alla når vi mycket bredare. Vi behöver få in fler kvinnor i IT-branschen och då krävs det att den blir mindre manlig i alla stadier och att man lägger grunden tidigt, säger Annika Ros.

Annons

EC Utbildning programmeringskurs för barn äger rum den 28 april i Helsingborg.

LÄS ÄVEN: 

Bristen på kompetens inom e-handeln är stor

Jarno om bristen på kompetens inom e-handeln

M vill införa programmering i grundskolan

Annons