Simris Alg lägger ut kursen mot 200 miljoner

Stora planer trots skiftande resultat.

E-handelsföretaget Simris Alg ska på sikt nå en omsättning på 200 miljoner kronor. Det målet går företaget nu ut med offentligt. Vägen dit går bland annat genom en riktad emission, som nu står för dörren och ska syfta till att finansiera "fortsatt drift och större marknadsinsatser".

Företaget beskriver själva att de vill locka investerare genom att ge en "rättvisande bild av bolagets utvecklingspotential" och har därför satt upp interna finansiella mål, som de nu går ut med. Uträkningen avser hur mycket företaget tror sig kunna växa när det gäller omsättning och resultat före skatt. För att kunna beräkna detta har man utgått ifrån storleken på anläggningen där företaget odlar sina produkter, då man menar att detta är starkt förknippat med tillväxtmöjligheten.

Annons

LÄS ÄVEN: Simris Algs vd lämnar - grundaren återvänder

40 miljoner första steget

I den befintliga anläggningen på 2000 kvadratmeter, som togs i bruk 2016, räknar företaget med att kunna generera en årlig omsättning på 40,7 miljoner kronor, samt ett resultat före skatt på 3,3 miljoner. Om anläggningens storlek fördubblas och istället blir 4000 kvadratmeter stor, tros omsättningen kunna växa till drygt 81 miljoner, med ett resultat före skatt på nära 23 miljoner. 

På sikt hoppas dock företaget kunna ha en odlingsyta på 10 000 kvadrat, vilket alltså motsvarar fem gånger så mycket som dagens kapacitet - och då tror man att en omsättning på 203,6 miljoner kronor kommer att generera ett resultat före skatt på 81,6 miljoner.

Gick minus 10 miljoner på ett halvår

Men samtidigt erkänner företaget att vägen mot 200 miljoner i omsättning, än så länge är lång att vandra. De sätter heller inte upp några tidsmål för när omsättningsmålet ska vara uppnått. På Ehandel.se har vi exempelvis tidigare kunnat berätta om att företaget bara under det första halvåret under 2017 uppvisade ett resultat på minus 10 miljoner kronor. Samtidigt uppgick omsättningen under 2016 endast till 726 000 kronor.

LÄS ÄVEN: Simris Alg går 10 miljoner back - vill ha in nya delägare

Alltså ganska långt ifrån det resultat som man menar är det första målet i tillväxtstegen. 

- Vi är i mycket tidig fas och man ska ha klart för sig att det kan ta lång tid att uppnå den här storleken på försäljningssiffror. Samtidigt är vi är mycket nöjda med att tydligt se hur lönsam vår odlingsprocess faktiskt kan bli när vi växer, säger Fredrika Gullfot, Simris Algs vd och grundare, i ett pressmeddelande.

Ingen utbyggnad i nuläget

Hon säger dock att den anläggning som företaget har idag har potential för minst en tredubbel odlingsyta och att någon expansion av denna därför inte är aktuell i nuläget.

Annons

- Någon mer utbyggnad är inte aktuell för oss just nu, vi ska först fokusera på att bygga försäljningen. Efter långdragen väntan på försäljningsgodkännande inom EU, lanserade vi våra omega-3-produkter i USA för bara några veckor sedan, med butikskedjan Anthropologie som första återförsäljare. Fokus den närmaste tiden kommer förstärkt att ligga på den nordamerikanska marknaden, säger Fredrika Gullfot.

LÄS ÄVEN: Simris Alg till USA och återförsäljares e-handel

Företaget tillägger också att uppgifterna är att betrakta som "framåtriktad information", som inte utgör någon garanti för framtida utveckling eller resultat.

LÄS ÄVEN: Simris Alg får sälja i hela EU - storsatsar på e-handeln

Annons