Svenskens obemannade butik får hjul och öppnar i Shanghai

Framtidens butik är självkörande och obemannad.

Pionjären inom obemannade butiker, Robert Ilijason, meddelar idag att hans teknik har blivit med hjul. Efter att han fått global uppmärksamhet för sin obemannade “Näraffär” sålde han tekniken bakom till den internationella kedjan Wheelys. Samtidigt blev han teknisk rådgivare till Wheelys inför deras implementering av tekniken bakom den obemannade butiken.

"Shanghai såväl som i Lappland"

I dag är det lansering för den nya “näraffären”. Robert Ilijasons teknik rullar nu ut på gatorna i Shanghai i ett första betatest. Butiken heter inte Näraffär längre, utan har tagit namnet The Moby Mart. Vi ställde några frågor till Robert inför lanseringen.

Annons
Annons

Är det du som står bakom idén med den flyttbara butiken?

- Nej, jag har varit med under hela utvecklingen som en del av Wheelys men det har varit många inblandade. Att göra konceptet mobilt kändes som en självklarhet med tanke på Wheelys kärnverksamhet, säger Robert Ilijason.

Var det det här du såg framför dig när Näraffär såldes?

- Vi hade diskussioner om bussen mycket tidigt och planerna för att bygga den var en av huvudorsakerna till att jag ville stanna kvar och hjälpa till. Jag ser fram emot att få se dem rulla på gatorna i Shanghai såväl som i Lappland.

"Nattetid åker den själv och fyller på"

Butiken ska kosta under 100 000 dollar vilket sägs vara en tiondel av priset för en vanlig butik. Robert ser detta som ett första smakprov på framtidens handel och nästa steg ska vara en flotta av självkörande obemannade butiker.

- När väl lagar och regler är på plats kan en självkörande butik vara i en by ena dagen och i en annan by nästa. Nattetid åker den själv och fyller på med varor. Kunder kan beställa det som inte finns i det vanliga sortimentet och även be om att få paket hämtade nästa tur. Genom att aggregera kundbasen blir det möjligt att serva även mycket små samhällen.

"Tar konceptet till nästa nivå"

Även om Robert Ilijason sålde sin teknik så står det klart att han fortfarande älskar konceptet och att han fortfarande vill revolutionera detaljhandeln.

- Det här är en fantastisk utveckling som tar konceptet med obemannade butiker till nästa nivå och väldigt nära min ursprungliga idé om tillgänglighet åt alla.

Annons
Annons

The Moby Mart ska drivas av solpaneler på taket och den ska samtidigt rena luften och sägs därmed vara världens mest miljövänliga butik. Butiken ska vara självkörande och kunderna kan öppna den och betala varorna, som de själva plockar på sig, via en mobil app. Nedanför kan ni se en kort presentationsvideo av konceptet.

LÄS ÄVEN:
Robert Ilijason om framtiden för de obemannade butikerna
Cafékedja köper upp Robert Ilijasons Näraffär

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!