Cafékedja köper upp Robert Ilijasons Näraffär

Wheelys ska ta de obemannade butikerna vidare ut på marknaden.

Den internationella cafékedjan Wheelys förvärvar Robert Ilijasons Näraffär-koncept. Detta efter att de helt obemannade butikerna rönt internationell uppmärksamhet, inte minst efter att konceptet kopierats av Amazon som startar en liknande butik i början av nästa år.

App istället för personal

Tanken med konceptet, som Robert Ilijason kallar Näraffär, är att det i stället för mänsklig personal i butikerna ska finnas en app med vilken kunderna kan öppna butikens dörrar, lägga varor i shoppingväskan och checka ut. Roberts Ilijasons ambition är att hjälpa byar som saknar en butik samt att kunderna på små orter på så sätt ska kunna få samma service och priser som finns på större orter.

Annons

- Visionen är enkel - vi ska bli Nordens mesta servicehandel och till slut täcka alla tätorter skrev Robert Ilijason i ett mejl till Ehandel.se i samband med uppstarten av butiken i Viken.

Ilijason öppnade själv den första Näraffär-butiken i skånska Viken tidigare i år och blev först i världen med att driva en helt obemannad butik. När det hela väl var igång dröjde det inte länge innan Robert Ilijason avslöjade att han hade planer på både e-handel och butiksexpansion.

Stängd butik avskräcker inte

Nyligen försökte ett par på en annan skånsk ort, Eket, att driva en butik med Robert Ilijasons koncept, men gick bet på att deras butik drabbades av omfattande stölder.

Robert Ilijason kommenterar händelsen såhär:

- Mina kommentarer på artikeln har jag framfört till handlaren och där låter jag det stanna. Jag vet vad som skett och är nöjd med det. Men det är givetvis synd att Eket blir utan butik och att byborna felaktigt blir utpekade som tjuvar.

Men butiksstölderna i Eket har inte avskräckt Wheelys, vars medgrundare Tomas Mazetti är entusiastisk över förvärvet.

- Vad Robert har gjort med Näraffär är häpnadsväckande och före sin tid. Konceptet passar perfekt in i Wheelys mobila plattform och genom att använda våra resurser kan vi nu ta ytterligare ett stort steg in i framtiden för detaljhandeln, säger Mazetti i ett pressmeddelande.

"Jag har sett framtidens retail"

Robert Ilijason själv kommer dock även i fortsättningen att jobba med Näraffär-konceptet - han blir nämligen teknisk rådgivare åt Wheelys. Och han tror stenhårt på sin affärsidé.

Annons

- Konceptet kommer inte bara att expandera utan att explodera. Jag har sett framtidens retail och är jäkligt glad att vara en del av den! skriver Robert Ilijason.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!