Annons

Vi testade IKEA:s nya paketskåp IKEA:s paketskåp bjuder på gigantiska luckor

Vi testade IKEA:s nya paketskåp

2018-07-10 12:00

Rymmer företagets möbler.

Det verkade länge som att IKEA undkommit e-handelns framfart. Det har dock på senare tid stått klart att även möbeljätten måste ställa om hela sin verksamhet. Något som bland annat lett till uppsägningar, omstruktureringar och även gigantiska e-handelslager.

LÄS ÄVEN: IKEA inför hemleverans inom 24 timmar

I resan mot mer e-handel så berättade IKEA nyligen att de skulle börja med hemleverans inom 24 timmar, för den nätta summan av 998 kronor. I samband med den nyheten så avslöjade de även att de just nu experimenterar med paketskåp på två platser i landet, vid varuhusen i Enebyängen och i Helsingborg. Eftersom Ehandel.se sitter i Helsingborg så passade vi på att beställa till paketskåpet för att se hur det fungerade.

Sajten fungerade bra

Vi lade en order samma dag som nyheten om hemleveranser kom ut. Köpupplevelsen gick väldigt bra på sajten, som kändes fräsch och ny med goda navigerings- och sorteringsmöjligheter. I kassan möttes vi av Klarna Checkout, som också fungerade smidigt. Vi snålade dock lite på inköpet och beställde endast en förpackning batterier. Att välja paketskåp var enkelt då det listas som ett eget varuhus kallat "IKEA Helsingborg Pick Up Box", du ser den alltså tydligt när du letar efter din egen stad.

Beställningen lades på förmiddagen och det tog flera timmar innan vi fick en orderbekräftelse. Vad vi kan minnas fanns det dock en liten notis om att det kunde ta lång tid. Gissningsvis hade IKEA tekniska svårigheter denna dag, eventuellt på grund av all press.

Gick fort efter bekräftelsen

Klockan 13:20 trillade i alla fall orderbekräftelsen in. Den förklarade också var man hittade paketskåpet.

- Pick Up Boxen finns vid lastzonen i parkeringsgaraget, IKEA Helsingborg. När din order är klar att hämtas kommer du att få ett SMS med din pinkod som du anger för att hämta ut din order.

När väl orderbekräftelsen trillat in så gick dock allt snabbt. Två timmar senare hade någon IKEA-anställd fått bära ner vårt paket batterier till paketskåpet och sedan aktiverat ordern för hämtning.

Meddelandet med koden i påminde även om var skåpet fanns, samt klargjorde att man kan hämta dygnet runt och att paketet ligger kvar i två dagar.

Att ta sig till paketskåpet visar sig inte vara speciellt svårt. Det står helt enkelt i kanten av parkeringen som är belägen under IKEA-varuhuset i Helsingborg. Därmed också ganska skyddat mot naturens krafter.

När vi kommer till paketskåpet slås vi av storleken. Det är riktigt stort jämfört med andra paketskåp som vi haft äran att besöka, och framför allt är det djupt och har stora luckor.

I mitten finns en, i relation till skåpets storlek, väldigt liten skärm. Skärmen behöver dock inte göra speciellt mycket för det är superenkelt att få ut sitt paket, något som beskrivs med tre steg. Det står även klart att IKEA använder "paketskåpsleverantören" Swipbox, som även används av andra aktörer, exempelvis DHL.

LÄS ÄVEN: Efter 60 000 utlämnade paket planerar DHL fler automater

Annons
Annons

Du trycker helt enkelt på "Hämta" på skärmen och skriver in den kod som du fick i ditt SMS. Sedan säger det "klick” och luckan med din order öppnas, samt glider ut en bit så det är uppenbart vilken du ska gå till.

Som ni kan se ovan så utnyttjade vår beställning inte riktigt skåpets kapacitet.

Det är uppenbart att skåpet utformats för att ta emot stora produkter, kanske inte IKEA:s största varor, men en stor del av utbudet. Det lär förmodligen också gå att kombinera flera fack så att en order finns bakom flera luckor.

IKEA kontaktade Ehandel.se efter publiceringen, och bekräftar att skåpen faktiskt tar i princip alla företagets produkter.

- Skåpen har faktiskt plats för samtliga produkter som vi säljer, förutom måttbeställda bänkskivor (då dessa kan vara flera meter långa). Skåpen är specialtillverkade för IKEA just för att de ska få plats med riktigt stora paket. Det stämmer också att vid större beställningar kan vi dela upp beställningen till flera olika fack, säger Felix Östman, presskontakt på IKEA-koncernen i Sverige.

Tillsammans med våra batterier fanns en broschyr som tackade för att vi använt tjänsten Beställ & Hämta, samt vårt kvitto i form av ett vanligt butikskvitto.

Förutom att orderbekräftelsen dröjde så var hela köpresan mycket trevlig. Den största fördelen med paketskåpet utnyttjade vi ju dock inte, vilket är att kunna hämta sin order även när varuhuset, eller för den delen utlämningställena i närheten, är stängda.

Fraktavgiften för vår beställning till paketskåpet var noll kronor, medan det oftast kostar 99 kronor att hämta en order i IKEA:s varuhus.

LÄS ÄVEN: PostNord lanserar paketskåp igen - efter misslyckat försök

Uppdatering: Nyheten har kompletterats med information från IKEA.

Julius Gunnilstam

Redaktör och tekniskt ansvarig

Har varit chefredaktör på Ehandel.se under flera år. Jobbar idag både på redaktionen och med det tekniska i bakgrunden. Författare av världens bästa nyhetsbrev Ehandelsnytt. Utbildad dataingenjör.

Annons
Lager 157:s VD om nya sajten:

Lager 157:s VD om nya sajten: "En naggande god kundbas"

Hotell och restauranger bland de främsta kunderna.

Annons
Annons
Han lämnar Klarna - ska ta Litium ut i Norden

Han lämnar Klarna - ska ta Litium ut i Norden

Blir ny Head of Business Partnerships.

iDealOfSweden-gänget startar ny <nobr>e-handel</nobr>

iDealOfSweden-gänget startar ny e-handel

Solglasögon och badkläder blir nya branschen.

Best of Brands ökar förlusten med över 30 miljoner

Best of Brands ökar förlusten med över 30 miljoner

Tungt första bokslut för nya ägarna.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Desenios braksuccé: Gick från 99 till 237 miljoner på ett år

Desenios braksuccé: Gick från 99 till 237 miljoner på ett år

Har vuxit med över 5 000 procent på fyra år.

Bokjättens e-handel växer

Bokjättens e-handel växer "på bekostnad av övriga kanaler"

Men pengarna rullar mer ut än in.

Boozt krossade 1,2 miljarder under första halvåret

Boozt krossade 1,2 miljarder under första halvåret

Vinsten kom över 500 miljoner.

Annons
Annons
Sinful firar tio år med flytt till 4000 kvadrat

Sinful firar tio år med flytt till 4000 kvadrat

Tvårummaren är long gone.

Annons
Annons
Annons
Jobb på Ehandel.se

Hatstore Scandinavia AB söker:

Webbutvecklare - Hatstore

MaxGaming söker:

Plock & pack

CHIQUELLE AB söker:

Warehouse Assistant

Elodie Details söker:

Content Manager


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta