Dag 18: Hur RoligaPrylar.se startade med en önskedröm om att omsätta 100.000 på ett år.


Bild: Mina första varor till Roliga Prylar i min gamla lägenhet. Inte mycket… men flera av produkterna säljer jag fortfarande idag.

På måndag bör vi ha vår största mängd paket och brev att packa någonsin. Jag gissar runt 500-600 st och ett värde på utleveranserna som ligger på 200-250.000 kr. Det är ganska galet och tro mig… något jag aldrig kunnat förutse när jag startade Roliga Prylar för snart tre år sedan (25:e mars 2008). Låt mig berätta varför.

Jag var student…

För typ 6:e gången hade jag bytt utbildning för att ”hitta rätt”. Jag var nu i  Helsingborg igen, min älskade hemstad, och där hade jag 2005 påbörjat magisterprogrammet i Service Management med inriktning Retail Management. Det lät helt klockrent på pappret och i verkligheten var det ännu bättre. Det var den absolut lättaste utbildningen jag läst hittills… och jag har läst många och gett upp efter så kort tid som 3 månader ibland. Både för att det varit jobbigt och för att jag har en attention-span som en 5-åring med ADHD.

Är något inte roligt, kommer jag inte prestera för fem öre. Ibland önskar jag att jag kunde kämpa lite mer när jag inte får stimulans, men det brukar funka dåligt. Så istället har jag lärt mig att byta spår om jag kör fast istället.

Retail management var dock relevant för det jag pysslade med (jag var ju fortfarande e-handlare med Attitude.se sedan 2003) och dessutom var den sociala aspekten väldigt viktig. Jag blev lagledare för ett barlag på Villan (Helsingborgs motsvarighet till nationer. Vi har dock bara en) och marknadsföringsansvarig i kåren.

Men jag tröttnade…

Efter två år började jag tröttna igen och känna att företagande är det jag borde syssla med och inte göra två saker samtidigt där båda blev halvtaskigt utförda. Så jag sålde Attitude.se till Fabian som driver Bopunkten och är en allmänt trevlig prick och desuttom en sjukt kreativ entreprenör. Antagligen en av de få jag träffat med mer ADHD än mig (på ett bra sätt eftersom han faktiskt genomför projekt han startar).

Nu hade jag lite pengar och bara en blygsam verksamhet i mitt företag i form av mina rese- och innehållssidor. Så jag bestämde mig för att nu ska jag bli företagare på heltid och göra roliga saker mest hela tiden. Roliga Prylar var ett projekt jag skulle starta upp med det nya kapitalet januari 2008 i mitt nya aktiebolag (yes, aktiebolag=framgång).

Budgeten för 2008

Skratta inte, detta är min budget jag gjorde inför 2008 när jag skulle satsa på företagandet. Tanken var att jag skulle hänga kvar på Campus och casha CSN om allt skulle skita sig och inte ta fart, men jag fattar inte riktigt hur jag tänkte med en budget som ser ut såhär (jag hittade den på disken eftersom jag sparar exakt _allt_ jag gör. Gör det du med så kan du också hitta sådana här roliga saker när du är MILJARDÄR).

Finns det någon sensmoral i denna historia?

Nja, jag vet inte. Kanske att om man gör saker bara för att de är roliga och för att de väcker ens kreativitet så blir det ofta bättre än om man fokuserar på att tjäna massor av pengar. Men det behöver säkert inte vara så, sensmoralen kan likagärna vara att jag hade tur.

2008 omsatte Roliga Prylar 1 miljon och jag nådde min fina budget efter typ 3-4 månader och sedan ökade jag exponentiellt hela året. Det var helt galet. 2009 blev också bra för då kom jag upp i 2,6 miljoner. 2010 ökar jag inte lika mycket procentuellt, men om jag når budgeten som jag tjatar om hamnar jag på över 4 miljoner och det inkluderar inte min grossistverksamhet som jag startade i höstas. Den kommer upp i ungefär en halv miljon på egen hand.

Du behöver fans som egenföretagare, du behöver vänner som tycker du är bra

När du är din egen så har du ingen chef som säger att du är duktig, att du gjort något bra. Kanske är det därför jag och många andra entreprenörer delar med oss av våra historier på bloggar och liknande. Det är inte medvetet men man får mycket kärlek tillbaka om man bjuder på sig själv. Min mamma och mormor säger alltid att jag är duktig, men det hade de sagt även om jag hade varit arbetslös narkoman. Klart att det är kul att höra, men det är inte riktigt objektivt.

Det som betyder mest är när entreprenörskollegor säger att man gjort något bra eller inspirerande och denna vecka har jag fått höra av mina vänner Anton och Eric på Headler, som säljer hörlurar, att jag är en av deras inspirationskällor och det är så sjukt inspirerande att få sådant beröm.

Också Igor på Pavlic Store som säljer designade lågenergilampor gav mig ett riktigt härligt pepp när han skrev att jag var en inspirationskälla för små e-handlare.

Samtidigt är det lite ironiskt att det ofta är jag som ser upp till dessa up-and-coming e-handlare och entreprenörer och är sjukt inspirerad av allt smart och kreativt de gör. Jag kanske inte säger det så ofta, men det är så jag känner. Alla ni unga människor som vågat ta steget ut att bli entreprenörer och bara vara beroende av er egen prestation för att lyckas… eller misslyckas. Det är ni som förtjänar all respekt. Det är ni som inspirerar oss gamlingar (och gamla i gemet) att få tillbaka den där känslan av att tänka utanför ramarna, våga prova nya saker och vara unik.

Tack till er alla unga som valt e-handlare som ert yrke och karriär!

Fredagen den 10:e december

Ganska dålig försäljning denna fredag. Kanske berodde det på idolfinalen eller något annat. Liten dipp i kurvan blev det men ser man till budgetkurvan ligger dippen 1 dag tidigare än en stor dipp som ändå skulle kommit dagen efter så kanske finns det något i det där med att julhandeln kommer senare i år?

 • Ordrar:  108 st (har räknat bort kataloger)
 • Antal utleveranser:  156 st
 • Ordervärde:  42886 kr (ex moms med frakt)
 • Konvertering:  3,05 %
 • Besök: 3540 st

Statusrapport budget:

 • Omsättning november 721.076 kr
 • Omsättning december 613.886 kr
 • Dagar kvar att sälja innan jul: Cirka 10.
 • Krav på snittomsättning/dag för att nå mål: 67.000 kr.
 

17 thoughts on “Dag 18: Hur RoligaPrylar.se startade med en önskedröm om att omsätta 100.000 på ett år.

 1. Du är en ispirations källa, många gånger när man tycker att det är skit med butiker och sidor så läser man ett inlägg från dig så får man ny energi att lägga på sidor och produkter.

 2. Med risk för att jag låter klyschig: du är en inspirationskälla du också! Inte många som lyckats lika bra som dig. Inte vad jag vet, i alla fall.

  Om du verkligen finner unga som sysslar med e-handel inspirerande – håll utkik efter min e-butik jag startar i vår. Den kommer ROCKA!

 3. Tack för fint omnämnade Dan (och bild!). Min förhoppning är att vi även ska kunna lära av dig när det gäller transparent bloggande. Lär dröja till efter jul, men sen så!

  Grymt inspirerande inlägg förresten. Blir sjukt taggad på att göra en minsta lika lyckosam resa med headler nu.

  Imorgon söndag brukar vara bra säljdag. Nu kör vi! 🙂

 4. Det är sant det du säger! man behöver folk i sin omgivning som klappar en på ryggen och ger beröm, man behöver det som egen företagare=)

  roligt att läsa hur det har gått för dig man känner igen sig själv en hel del i det du skriver:)

 5. Tack alla. Det var inte meningen att fiska komplimanger, inser att det i princip såg ut så i inlägget nu.

  Men det värmde gött oavsett 🙂

 6. Danne, du är en inspirationskälla och en förebild för alla vi som kallar oss ehandlare eller entreprenör. En levande legend! Fortsätt på den inslagna vägen och fortsätt att dela med dig av fina tankar och erfarenheter. /Peter

 7. Väldigt inspirerande och intressant läsning!
  Kan man få till en hälften så lyckad utveckling som du får man nog vara nöjd.
  Jag kan inget annat än att instämma med tidigare talare vad gäller inspiraton och förebild.
  Det jag kan relatera till är just att du inte är 20år, inget illa menat, då jag själv är vad man skulle kunna kalla en ”late bloomer” med 36år bakom mig.
  Följer nyfiket dina projekt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *