Plus Forum E-handelsforumet Ekonomi & Företagande Sjukskrivning och enskild firma

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #98099
    Akasha
    Deltagare

    Hej!
    Vet inte om inlägget hamnar i rätt kategori nu så i så fall får någon admin gärna flytta det.

    Är det någon som vet vad som gäller när man som enskild näringsidkare blir sjukskriven och inte kan/får göra något i firman? Alltså kan man på något sätt ge någon annan en fullmakt så denne kan sköta firman under tiden utan att vara direkt anställd? T.ex. sambo eller liknande…
    För om man skulle råka ha den oturen går ju inte firman framåt precis och man tappar kunder osv.

    #145116
    GregerA
    Deltagare

    Det bör inte finnas några hinder för det.

    Det är inte förbjudet att hjälpa sjuka människor … ;)

    Eftersom det handlar om en närstående (maka/sambo, förälder, syskon, syskonbarn) så omfattas dessa inte av Anställningsskyddslagen (LAS) – så om det föreligger ett anställningsförhållande eller ej har ingen direkt betydelse.

    Du kan skriva en fullmakt till vederbörande.

    #145144
    Akasha
    Deltagare

    Okej, tack för ett snabbt svar. :)

    Så om det nu är okej att göra på det viset, hur blir det då om man t.ex. har sjukpenning eller motsvarande pga sjukskrivningen och företaget ändå går med vinst, blir man då inte av med sin ersättning då man bevisligen har inkomst från sin firma? Eller har jag missat något?
    För som jag nämnde tidigare förlorar ju företaget bla kunder på att man helt stannar upp och då kan det rent av betyda slutet för företaget om det vill sig illa vid exempelvis en lång sjukskrivning.

    #145145
    Parvelito
    Deltagare

    Om det handlar om långvarig sjukdom är det ju bra om det finns löneutbetalningar till den som gjort jobbet istället att peka på.

    #145146
    GregerA
    Deltagare

    Arbetsfria inkomster kan du ha. Så länge du kan visa att någon annan gjort arbetet så bör det inte vara fel.

    Sjukförsäkringen ersätter nedsättning i förmågan att försörja sig genom arbete.

    I viss mån kan man jämföra med uppfinnare som får royalty för en uppfinning de gjorde för flera år sedan, eller författare/musiker för något de skrev tidigare. Denna inkomst kommer ju vare sig de arbetar nu eller ej.

    Om du äger aktier i ett aktiebolag så kan du ta emot utdelning även om du är sjukskriven. En sådan inkomst kommer ju också utan egen arbetsinsats.

    Det kan nog vara en bra idé att informera FK om att din firma drivs vidare av en “anställd” – så att det finns dokumenterat hos dem, och att de har den informationen när de fattar sitt beslut om sjukpenning. Då blir det ju lite svårare för dem att i efterhand komma och säga något annat … de är ju inte alltid så smidiga på den “firman”. ;)

    Du kan ju ändå fundera över om du kan betala ut en rimlig lön till den som gör jobbet. Då finns det ju inga siffror som kan sticka i ögonen vid en ev granskning.

    #145191
    Akasha
    Deltagare

    Menar ni då att man måste anställa den här personen som man gett fullmakten? Eller kan man ge en lön till denne i alla fall, så länge som pengarna är skattade?

    #145192
    GregerA
    Deltagare

    Det är väl mest av akademisk betydelse om det är en närstående – som jag skrev ovan.

    Skatt betalar man för att man har en inkomst – inte för att man har en anställning.

    Om man nu skall se det som en anställning, så handlar det ju om ett sjukvikariat.

    Om du skall skriva ett anställningsavtal så skriver du att: “NN anställes som vikarie för Akasha under dennes sjukfrånvaro, dock längst t.o.m 2012-12-31”.
    Då upphör anställningen automatiskt när du blir frisk igen.
    Datum sätter du något lämpligt. Blir ett vikariat för långt (3 år) så kan det övergå i en tillsvidareanstllning, så det är bra att sätta en bortre gräns som kan förlängas vid behov.

    Men som sagt – detta är inte nödvändigt om det handlar om en närstående. De har inget lagstadgat anställningsskydd, och kan därför sägas upp direkt vid behov.

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.