Plus Forum E-handelsforumet Ekonomi & Företagande Bokföring flera webbutiker i samma företag

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #99618
    Tusen
    Medlem

    Hej,

    Håller på att starta en ny webbutik och kom att börja fundera på bokföringen, vore ju trevligt att sära på de olika butikerna i bokföringen.

    Har ingen erfarenhet utav det sen innan så tänkte höra hur ni andra med flera webbutiker sköter bokföringen.

    Är det lättast att lägga till konton i kontoplanen eller hur går man tillväga?

    Tack på förhand

    #159633
    connywesth
    Deltagare

    Du bör inte lägga till egna konton för varje butik, för det passar inte kontoplanen till.

    Däremot kan du använda något som kallas RE (Resultatenhet, i VISMA/SPCS Administration), då kan du på varje transaktion tagga den med din resultatenhet och sen kan du ta ut rapporter för varje “butik” separat med balans och resultaträkning.

    I vissa bokföringsprogram så kan RE kallas kostnadsställe eller kostnadsbärare men i vissa program så finns flera av begreppen så de är inte helt ekvivalenta.

    Normalt använder man bara RE för resultatkonton, men man kan använda det för balanskonton också om man vill.

    Du kan normalt använda en kod på 6 tecken tror jag det var, och även en längre beskrivningstext. Du kan även lägga upp en budget per RE, och ha uppfäljning per RE.

    Om du hade Dustin.se och Nelly.com samt hm.se så skulle du kunna definiera upp deras RE så här:

    Kod, Beskrivning
    DUSTIN Dustin.se
    NELLY Nelly.com
    HM hm.se

    Sen taggar du varje transaktion med respektive kod.

    Vissa konton kanske du mestadels använder till en specifik butik, då kan man lägga in ett förvalt värde som är koden till den butiken. Men man kan lätt ändra om man behöver lägga upp en transaktion till en annan butik.

    Man kan även lägga upp helt olika verifikationsserier då kommer varje transaktion att heta A1, A2, A3 respektive B1, B2, B3 o.s.v. I stället för 1,2,3…

    Olika verifikationsserier passar bättre om man har en separat fysisk butik där bokföringen står på en helt annan fysisk plats än Nätbutiken. Men om man kör all adminstration på samma fysiska plats och bara har skilda nätbutiker på internet så kanske det blir enklare att köra utanolika verifikationsserier. Detta kan man välja fritt.

    Personligen föredrar jag att arbeta med RE för det blir väldigt enkelt att hantera i bokföringen och samtidigt otroligt kraftfullt vid ekonomianalyser.

    Kör man Visma/SPCS Administration 1000 så har man ju artikelregister och lagerhantering inbyggt så då kan man tagga artiklar med olika RE och konton på ett smidigt sätt. Jag skiljer exempelvis mellan mina konsultuppdrag och försäljning från Nätbutiken på det sättet. Då blir det kollosalt enkelt att hantera bokföringen, den sköter sig i stora drag själv, när man väl ställt i alla parametrar rätt.

    Sen kan man få ut försäljningsrapporter och lönsamhetsrapporter per produkt per kund och en massa annat godis, så man få nästan ståpäls…

    #159636
    fotofyndet
    Deltagare

    Vi har flera olika verksamheter i samma AB, och vi gör precis som Conny beskriver. Vi har en resultatenhet för varje verksamhet, där vi bokför intäkter och utgifter som har med den att göra. På så sätt vi kan få ut hur respektive enhet har gått. Sedan har vi vissa gemensamma kostnader som vi kör på resultatenhet 99, som är hela företaget.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.