Plus Forum E-handelsforumet Generellt om E-handel Vad finns det för problem med att sälja till utlandet?

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #104191
    MagnusKarlsson
    Deltagare

    Hej!

    Frågan gäller för försäljning inom såväl som utanför EU. Grejen är att jag finner motsträvig information om företeelsen att sälja till utlandet. Många beskriver det som ganska enkelt så länge man har koll på gällande regelverk, andra tar aktivt avstånd ifrån att sälja till andra länder (många gånger möts man ex. av “item not available in your country”).

    Det känns som at jag kanske missar något? Vad är det för svårighet med att sälja till exempelvis Australien eller Tyskland?

    #183783
    Stefan72
    Deltagare

    inom EU är det väl inget speciellt men utanför tillkommer ju allting med tullen. Du ska ha korrekta handelsfakturor och gud vet allt och sånt tar ju extra tid. Har man då kunder så det räcker ändå kanske man aktivt väljer bort sånt.

    #183784
    nmn
    Deltagare

    Och att du har väldigt svårt att konkurrera då Sverige har skyhöga skatter och svindyra fraktkostnader. Men har du något som är så pass unikt att det lönar sig så skaffa ett vettigt fraktavtal och läs på hur du skall göra med tulldokument samt hur moms funkar inom EU.

    #183793
    Mr Jonas
    Deltagare

    Brukar säga att det är bara Sverige som är medlemmar i EU, resten har sina nationella lagstiftningar. :D
    T.ex. EU/Tyskland – Ätbara produkter skall alltid ha kunden språk, vissa länder har undantag ang innehåll och vad som skall deklareras på förpackning. I Italien måste du ha tillstånd för att skicka etiketter med posten. (räknas som en kemisk produkt, innehåller lim.)

    Att marknadsföra, sälja, frakta, fakturera inom EU är lite krångligt (dyrt), men det går med rätt produkt och rätt pris.

    Om du skall sälja utanför EU så bör du ha råd med egen avdelning som hanterar försäljningen och kan reglerna i mottagarlandet. (Då är det lätt. :D)

    (Din fråga kanske skulle ha varit – Är det lönsamt att sälja “produkt” till utlandet?)

    Mvh
    Jonas

    #183982
    malther
    Deltagare

    Enig – råd med egen avdelning som hanterar försäljningen

    #183984
    B2C-B2B
    Deltagare

    Utanför EU (Norge; AU, USA) behöver du ofta EDI-dokument med statistiska nummer på produkterna. Många fallgropar. Dock säljer du momsfritt, kan du ta samma pris så har du bättre marginal. Frakterna dyra, flera transportörer behövs utanför EU. Det är krångligt.

    #183987
    EsecoGubben
    Deltagare

    Att sälja till andra länder inom eller utanför EU behöver inte vara svårare än något annat. Viktigt är så klart att ha koll på de specifika nationella lagar som kan råda. Men med ett bra affärssystem som hanterar all tulldokumentation och kopplingar till distributörer så går det smärtfritt.

    #183992
    Jimmy Ostrom
    Deltagare

    Nej med system som ni säljer som inriktar sig till företag som omsätter minst 20 miljoner förstår jag att det inte är problem.

    @EsecoGubben 90338 wrote:

    Att sälja till andra länder inom eller utanför EU behöver inte vara svårare än något annat. Viktigt är så klart att ha koll på de specifika nationella lagar som kan råda. Men med ett bra affärssystem som hanterar all tulldokumentation och kopplingar till distributörer så går det smärtfritt.

    #183997
    VATadviser
    Deltagare

    Jag skulle vilja säga att om du säljer till konsumenter utanför EU och låter dessa stå för tull och moms i sina länder så slipper du många problem. Då har du inte egentligen sålt dina produkter i landet ifråga. Du bör då helt slippa problem med skatter. Lite trixigare kanske med konsumenträtt osv.

    Säljer du inom EU så har du som andra redan skrivit krav på att du har koll på vad som gäller för varorna du säljer i respektive land. Moms skall betalas i mottagarlandet när du nått gränsvärdena för landet ifråga. Så det är lite att ha koll på.

    Men hur svårt det är beror nog ganska mycket på vad du säljer. I de flesta fall tror jag att det är ganska lätt tills du börjar få lite omsättning.

    #183998
    Nicklas
    Deltagare

    Inga problem att sälja utanför EU, man skickar allt ex moms och mot DAP där slutkunden för stå för tull och eventuella skatter. Kör du med unifauns orderkoppling så kan du få allt som behövs från shoppen för att generera rätt etiketter och fakturor som ska bifogas med ordern om man beskriver det enkelt.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.