Plus Forum E-handelsforumet Generellt om E-handel Fritt fram för kopior i Sverige?

Etiketter: ,

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #104473
    wanderoo
    Deltagare

    Sedan nästan ett år tillbaka har Wanderoo AB fört en strid mot ett företag som säljer en kopia av Heinr. Böker Baumwerk GmbH Solingen produkter i Sverige. Igår fick vi besked av Polismyndigheten, att trots all bevisning vi lagt fram, kommer de med största sannolikhet inte gå vidare och starta en förundersökning. Polismyndigheten ville lägga ner ärendet direkt, men vi fick dem till slut att lämna över det till åklagaren. Vi blev dock informerade, mer än en gång under samtalet, att åklagaren troligtvis också skulle lägga ner ärendet.

    Detta på grund att det krävs ”särskilda skäl” för att ett företag ska kunna fällas för varumärkesbrott. Att ett brott faktiskt begåtts, i och med försäljning av kopian, togs ingen hänsyn till. Möjligheten är att gå vidare med en civilrättslig tvist, men det är en lång och kostsam process.

    Detta skapar ett antal frågor. För det första så säger nu Polismyndigheten att det nu i princip är fritt fram för privatpersoner och företag att importera och sälja kopior i Sverige, utan påföljd. Med tanken på den ökning av paket som kommer ifrån Kina är det ytterst allvarligt.

    Sett ur ett större perspektiv så skadar det även Sveriges anseende utomlands, då man ger fri lejd till personer och företag att sälja kopior av varumärken, där ägaren inte har den ekonomiska möjligheten att driva en process enskilt. Det är allvarligt, då det i längden skapar en situation av laglöshet, där mindre företag, i princip blir rättslösa. Det kan också få till följd att varumärken inte vill etablera sig i Sverige, om inte företaget som vill representera dem, kan inleda en egen rättslig tvist.

    Sett ur konsumentens perspektiv är det också väldigt allvarligt, då konsumenten själv måste vara väldigt påläst och noga kontrollera att produkten faktiskt är äkta. I en tid när kopior blir mer och mer vardagsmat på den svenska marknaden är detta helt fel väg att gå.

    Vi har ännu inte bestämt hur vi ska gå vidare i detta fall. Tills vidare avvaktar vi vad åklagaren säger. Men vår ståndpunkt är att våra kunder ska vara trygga med de produkter de köper, vilket vi på ett eller annat sätt kommer säkerställa. Det har dock varit lättare om vi hade myndigheten i ryggen…

    #184554
    Stefan72
    Deltagare

    Är inte detta nåt som Böker själva ska strida om? Det brukar ju som sagt handla om en normal tvist i sådana ärenden, sällan polisanmälningar.

    #184556
    Ekraft
    Deltagare

    Det är trist, men åklagarna instruerar polisen vilka typer av brott som det är värt att gå vidare med, och när straffvärdet är lågt, beviskraven höga och omfattningen ringa så prioriterar man gärna annat.

    Det rent skadeståndsmässiga är ändå ett civilmål, och det är väl rimligt att tro att den delen vida överstiger vad en eventuell fällande dom skulle rendera i form av böter. Därför är det inte helt ormligt att man lämnar över rättsskipningen till de inblandade parterna att göra upp, eventuellt då med en stämning i rätten som yttersta åtgärd.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.