Plus Forum E-handelsforumet Logistik Bästa sätt att ta hand om skräp?

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 11 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #95806
    Joel
    Deltagare

    Hej!

    Vi som många av er andra producerar en hel del skräp varje dag, i takt med att försändelser skickas och leveranser tas emot. Exempelvis wellpapp, plast, hushållssopor, glas, reklamerade produkter etc etc.

    Min fråga är nu hur ni på bästa sätt tar till vara på detta? Vi försöker så klart att återvinna så mycket som möjligt men det är inte alltid så kul att skicka en ful kartong till en kund som förväntar sig en fräsch vara.

    Eftersom vi hanterar mycket returer så blir det också en hel del kundinskickat emballage som nästan alltid hamnar i sopsäcken.

    Min tanke är nu att man kanske kan köpa någon form av maskin som strimlar ner bubbelpåsar, kartongwellpapp och använt papper i små delar som man sedan kan använda som fyllnadsmaterial till ordrar? Vart hittar man en sådan och är möjligen investeringen dyrare än att slänga skräpet?

    Eftersom vi inte har tillgång till någon sopsortering annat än det enklaste så blir det en vända till återvinningsstationen minst en gång i veckan. Vad kostar det att låta kommunen hämta upp t.ex wellpapp en gång i veckan? Och hur gör ni med pallar? De tar minst sagt mycket plats och får knappt plats i min bil när vi ska slänga dem…

    /Joel

    [IMG]http://www.ehandel.se/forum/attachment.php?attachmentid=127&stc=1&d=1301390780[/IMG]

    #121068
    Zabler
    Deltagare

    Problemet med strimlat material är väl två saker tror jag.

    1. Det är otrevligt att få, för när du öppnar kartongen så har du obönhörligen pappersdamm och remsor överallt.

    2. Artiklar som är lite mindre och tunga kommer under transporten att skaka bort remsor eller småbitar och hamna i det nedre hörnet på kartongen, detta är även den sida som kommer hamna i golvet först när din chaffis tappar kartongen. Således gör det ingen vidare nytta.

    Wellpapp är ju valuta och är du tillräckligt stor, då får du till och med betalt för att någon kommer och hämtar det. Men då får du som sagt vara tillräckligt stor (läs jävligt stor).

    Sitter med samma “problem”, vi försöker återanvända, samtidigt är det inte kul att skicka designprylar i fula paket.

    #121070
    Parvelito
    Deltagare

    I början så malde jag ned papper till strimlor och använde som utfyllnad, men det blev rätt så skräpigt och tog en hel del tid, så jag lade det åt sidan. Bättre kartonger försöker jag återanvända, men det blir många stora kartonger över som inte behövs, liksom många mindre fula.

    Så snart snön har smält så att jag får in en lastbil en bit på gården tänkte jag hyra en trekubikskontainer av SITA och slänga wellpapp där. Kostar några hundralappar i månaden samt en slant för tömningen, men sprättar man alla kartonger innan de hamnar där så räknar jag med att det inte blir mer än 6-8 tömningar/år.

    Kanske känner du någon med vedeldning som tycker det vore bra att få lite gratis ved mot avhämtning av dina lastpallar? Slår man bort stödklossarna med en hammare så tar de inte lika stor plats, och en släpvagn rymmer då en hel del. Är det EUR-pallar så får du betalt för dem av vissa företag, och vill du bara bli av med dem kan du säkert få någon lastbilschaffis att ta med dem.

    Plast däremot får man köra till återvinningen med, men det kan jag stå ut med om jag slipper alla kartonger.

    #121076
    Joel
    Deltagare

    Tack för all feedback!

    Om vi går över till hanteringen av olika material, är det någon som har tips på hur man lägger upp det på bäst sätt? Hur väl ska man källsortera? Vart köper man säckar och hållare till dessa billigast?

    #121077
    PatrikS
    Deltagare

    Vi har den lyxen att vi sitter nära en återvinningsanläggning. Plus att husägaren har en stor panna där han brukar slänga wellpappen.

    Försök hitta en sån hyresvärd ;)

    #121083
    Joel
    Deltagare

    Tyvärr beslutade kommunen nyligen att det inte blir något bygge av ny återvinningsstation på “vår” del av stan… :(

    #121092
    Parvelito
    Deltagare

    @Joel 17680 wrote:

    Tack för all feedback!

    Om vi går över till hanteringen av olika material, är det någon som har tips på hur man lägger upp det på bäst sätt? Hur väl ska man källsortera? Vart köper man säckar och hållare till dessa billigast?

    Kolla på återvinningen vad de har för kategorier. Vi har en här som heter “övrigt brännbart” där jag brukar skicka i allt med plast istället för att ödsla tid på att dra isär förpackningarna.

    Min favoritleverantör av kontorsmaterial har även säckhållare och säckar. Kolla http://office.aroxs.se

    #121103
    Skogstrollet
    Deltagare

    Stena Recycling hjälper säkert gärna till att återvinna ditt avfall. Vi har två kärl på 500 eller 660 liter som vi fyller med wellpapp som sedan hämtas en gång i veckan. Sedan har vi tre upphängda soppåsar vid packbordet; en för plast, en för papper och en för övrigt. Dessa har vi varsitt uppmärkt avfallskärl för som töms någon gång i veckan av KSRR (lokal sophämtningsaktör).

    Totalt kostar det oss några hundralappar i månaden, vilket vi gladeligen betalar för att slippa åka till återvinningsstationen en gång i veckan (tidigare staplade vi på hög upp till taket, och åkte och tömde när vi helt enkelt inte kunde komma förbi wellpapphögen och vidare in i kontorsdelen).

    Wellpappkärlen är av den här typen:
    http://www.pwsas.dk/upload/104_2.jpg

    #121512
    Lagerchefen
    Deltagare

    Vi kollade på två alternativ.
    1. Brännbart (wellpap, plast och lite annat)
    2. Brännbart och wellpap (eftersom man får betalt för det).

    Dock visade det sig att du behöver slänga otroliga mängder wellpap för att det ska gå jämnt upp med tömning och hyra för två containrar. Trist, man vill ju värna om miljön.

    #121514
    Lastbryggan
    Deltagare

    Vi har en mycket bra lösning, en DHL-bur innanför porten där vi kastar alla well ihopvikt. Sen kommer en ideell förening typ Röda Korset och hämtar buren två gånger i månaden när de ändå kör förbi med sin lastbil. På vägen hem lämnar de tillbaka samma bur. Dom får några ören/kg betalt från återvinningen. Deras bonus är att de även får våra europallar som de får hyfsat betalt för.

    Vi har förutom detta egen sortering för plast och brännbart som de tar med samtidigt, ibland får dom en chokladask till fikan, ibland en vetekrans…

    100% win/win, ett tips är alltså att kolla med nån ideell förening i området om dom har lust att ta hand om det och tjäna några kronor.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 11 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.