Plus Forum E-handelsforumet Marknadsföring Försiktigt med SEO-företag!

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 72 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #98694
    Sam
    Deltagare

    Först vill jag tacka alla medlemmar på forumet som hjälper till att skapa denna viktiga kunskapsresurs. Jag hinner inte kika in här så ofta som jag borde men när jag ändå gör det så lär jag mig nåt nyttigt varje gång.

    Nu känner jag att jag har nog med erfarenhet att kunna tillföra något och kanske hindra någon kollega att göra samma misstag som jag gjorde.

    För 6 månader sen blev jag kontaktad av ett SEO företag som ville erbjuda sina tjänster. De lät seriösa och jag gick med på ett möte. Representanten gjorde en bra presentation, utan överdrivningar och med rimliga löften. Men det fanns hake.

    Först reagerade jag på hans krav om ett års bindningstid. Min filosofi är att man inte ska byta ut hästen som kan banan och springer bra, dvs. så länge ett företag levererar bra produkt/tjänst då är jag en lojalkund, i synnerhet när det handlar om tjänster med hög inkörningströskel. Nämligen, att byta en SEO-leverantör är mycket omständligare än att byta mobiloperatör, det gör man inte om man är nöjd med resultaten. Å andra sidan, om jag litar på er och anförtror er att sköta en av de viktigaste delar av min verksamhet, ger ut alla inlogguppgifter, lösenord osv. då borde ni lita på mig också. Eller för den delen, ni borde riskera minst lika mycket som jag.

    Hans svar på detta var att erbjuda mig första två gratis ”prova på” månader och om jag är nöjd då kör vi vidare. Då insisterade jag att vi klart och tydligt definierar vad det innebär ”att vara nöjd” för mig personligen, då detta kan vara en väldigt subjektiv parameter. Definitionen blev, eftersom min webbutik är relativt ung och det mesta av trafiken kommer från mina AW-kampanjer, att jag är nöjd om de lyckas skaffa minst lika många organiska besök som jag har med AW idag. Efter ett tag kom vi överrens om en kompromiss med för mig acceptabla villkor – jag binder mig till 2+6 månader, där som sagt första 2 är gratis och sen, om jag är nöjd försätter jag betala månadsvis. I priset, som var rimlig, ingick on- och offpage optimeringen för mina 4 viktigaste keywords, länkbygge, 2 timmar content writing, löpande kontakt med projektmanagern och månatlig analys.

    Första månaden hände ingenting. Sen fick jag mejl av nån kille som frågade efter mina huvud keywords (igen!), han skulle göra optimering tydligen. Efter 3 veckor skriver han igen och ville ha inloggningsuppgifterna till min butik, GA konto, serverhotell osv (som jag lämnade in 2 månader tidigare). Ett par veckor efteråt ringer en tjej och meddelar att hon är min nya projektledare och frågar mig om vilka är mina viktigaste keywords :s… osv, osv.

    Det hände mycket mer skit från deras sida men för att göra historien kortare, ingenting funkade och ingen gjorde nånting för min SEO under första 2,5 månader. Sen klagade jag och fick en ursäkt och ytterliggare en gratis månad, sen gjorde de ingenting, sen klagade jag igen och fick en fjärde gratis månad. Sen fick jag en rapport som visade att jag ligger betydligt sämre på Google på 3 av mina 4 viktigaste keywords än innan samarbetet startade. Anledningen till detta är att jag helt slutade med eget seo-arbete för att inte krocka med deras (som uteblev). Jag skrev till dem och ville bryta avtalet. De sa att det är ok men jag får betala för alla månader som är kvar. Jag svarar skarpt men argumenterat och de sänker kravet till hälften. Jag svarar ännu skarpare och de river fakturan och snällt säger tack och hej.

    Nu till mina råd för alla som funderar på att anlita något SEO-företag (finns de redan på forumet tål de att repeteras tycker jag):

    – Gå aldrig med på att binda dig. Gör de ett bra jobb då är du den lyckligaste parten och har inget intresse i att gå ur. Litar de inte på dig varför ska du lita på dem? De ska peta i ditt levebröd, det är du som drabbas om de gör fel. Går det snett – de bara fakturerar dig lugnt och går vidare till nästa kund.
    – SEO är flummigt. Var extra tydligt med målen och definiera dem skriftligt. De flesta erbjuder ”om du inte är nöjd -garanti”. Jag föreslår ”x av mina keywords ska vara bland top x efter x dagar så är jag nöjd” som en bra utgångspunkt i förhandlingar.
    – Dokumentera all korrespondens, undvik viktiga beslut/överenskommelser per telefon. Händer det ändå, kräv skriftlig bekräftelse efteråt.
    – Gå in på varje detalj, definiera och dokumentera. När de säger ”vi ska bygga länkar till dig” – ta reda på kvantitet och kvalitet av inlänkar de ska skapa och varifrån och när ska de göra det (jag har hittat mina länkar på bl.a. pokersidor, starkt seo-arbete, eller hur?)
    – Företaget i fråga är ett av Sveriges största och mest kända. Sådana struntar i små kunder tydligen. Hitta någon mindre som har tid för dig, som behöver referenser, som ska kämpa för ditt företag. Sådana finns.
    – Fråga efter deras befintliga kundportfölj. Har de dina stora konkurrenter som klienter då får de alla relevanta länkar och inte du.
    – Analysera och definiera alla deras arbetsinsatser och relatera mot beloppet de vill ha. Det är ganska lätt att räkna ut kostnad per timme. Kom ihåg, de är inte hjärnkirurger och räddar inte liv, vi ska betala för vad de är värda och hindra inflation i branschen (företaget i fråga byte ut 2 meta taggar och skapade 20 irrelevanta länkar under 4 månader, gissar på 1 timmes jobb för en tekniker – kostnad 11000 kr).
    – Det mesta de gör kan du göra själv (tack vare detta forum bland annat).
    – Har du ingått ett avtal och de gör inte vad du betalar för, låt dig inte skrämmas. Du har redan tillräckligt många fakturor och behöver inte betala för luft. Här på forumet finns folk som kan hjälpa dig med dina rättigheter.
    – Du som läser detta jobbar hårt. Du respekterar dina kunder och följer svenska lagar. Dina kunder ska ha minst 14 dagars öppet köp och minst 1 år garanti på det du levererar. Kräv detsamma av dina leverantörer oavsett om det handlar om varor eller tjänster!

    Om ovan skrivet hjälper bara en av mina nuvarande eller framtida branschkollegor att undvika sådana fällor då ”är jag nöjd”.

    p.s.
    Under första veckan i september påbörjar jag ett samarbete med ett annat SEO-företag. De erbjuder en gratis prova på månad och ingen bindningstid. Priset är per månad och är helt rimligt. Jag uppdaterar er om hur det går med dem.

    #151105
    Lastbryggan
    Deltagare

    Mycket välskrivet och bra formulerat.
    Jag tror inte att det kan “varnas för mycket” och det är bra med denna typen av informativa trådar som inte bara har som syfte att svartmåla ett speciellt företag.

    #151108
    Sandblom
    Deltagare

    Eller så anlitar man endast företag som börjar ta betalt när sökorden kommit upp på minst den plats man avtalat om t.ex topp 10.

    Gjorde själv så och har aldrig vart nöjdare.

    #151113
    henrik
    Deltagare

    @Sandblom 50881 wrote:

    Eller så anlitar man endast företag som börjar ta betalt när sökorden kommit upp på minst den plats man avtalat om t.ex topp 10.

    Gjorde själv så och har aldrig vart nöjdare.

    Men även här kan du drabbas av halvtaskiga företag. De flesta som erbjuder “placeringsgaranti” garanterar bara att man ligger 1-10 där du i regel betalar mer ju högre upp du kommer. Men om de gör ett halvtaskigt jobb och du kanske som bäst ligger på 9-10 så får du ändå betala då de har gjort vad dom skulle. Men att ligga på 9-10 jämfört med tex 1-3 är som natt och dag vad gäller trafikmässigt, iallafall i de branscher jag har butiker.

    #151116
    Sandblom
    Deltagare

    @henrik 50887 wrote:

    Men även här kan du drabbas av halvtaskiga företag. De flesta som erbjuder “placeringsgaranti” garanterar bara att man ligger 1-10 där du i regel betalar mer ju högre upp du kommer. Men om de gör ett halvtaskigt jobb och du kanske som bäst ligger på 9-10 så får du ändå betala då de har gjort vad dom skulle. Men att ligga på 9-10 jämfört med tex 1-3 är som natt och dag vad gäller trafikmässigt, iallafall i de branscher jag har butiker.

    Ja men då ser du till att ni avtalar om att du ska ligga på plats 1-5 eller vad du nu föredrar innan du börjar betala, svårare än så är det inte.

    Va bestämd med vad du vill ha när du kontaktar seo-företag (..och alla andra företag för den delen med), det finns så många att välja på så är det någon som inte vill möta dina krav går du bara vidare till nästa.

    #151117
    Richie72
    Deltagare

    @Sandblom 50890 wrote:

    Ja men då ser du till att ni avtalar om att du ska ligga på plats 1-5 eller vad du nu föredrar innan du börjar betala, svårare än så är det inte.

    Jag tycker det är korkat att låsa upp sig så. (Nu skriver jag det här så kanske jag får höra lite argument mot min åsikt).

    Du måste göra allt du kan för att få din sida att ranka högt på dina sökord vilket innebär att du arbetar på många olika sätt för att få ut dina produkter. Du kontaktar bloggare, skriver inlägg på olika forum, kanske skriver pressreleaser osv. Allt detta gör att din sida rankas högre och för det arbetet får SEO-företag betalt.

    Tänk dig så här, en dag skriver Aftonbladet om en produkt som du säljer och länkar till din sida, plötsligt så är du nummer ett. Då betalar du max beloppet till dem utan att de gjort ett jota.

    (Sen tycker jag att trådskaparen har skrivit ett bra inlägg men de flesta tipsen rör inte bara SEO-företag utan alla konsulter man skriver avtal med).

    #151118
    MissRetro
    Deltagare

    Jag gjorde detta misstaget… band upp mig på ett företag i 1 år.
    Jag var i detta läget helt nystartad, och fanns inte på kartan vid en sökning.

    Avtalet var X kronor per dag som sökordet ligger Top10..

    Månad ett gick, utan att någon nämnvärd länkkraft.. Kollade mina backlinks och hittade en sömnig artikel med länkar till mig.

    Nåväl, jag kontaktade lite bloggar och hade lite tävlingar varav ett av kravet var backlinks till oss via blogg.. Det gick utmärkt, fick säkert 60 bloggar som länkade tillbaka med anchor text och unik text. Helt plötsligt snubblade jag upp på Top 10 på alla mina sökord. Jättebra för mig, men ännu bättre för SEO företaget..

    Lesson learned.. men definitivt en dyr lektion då dem fortfarande håvar in pengar, och har fortfarande inte mer än en sömnig artikel från SEO företaget.. Gratispengar :(

    #151119
    Sandblom
    Deltagare

    @Richie72 50891 wrote:

    Jag tycker det är korkat att låsa upp sig så. (Nu skriver jag det här så kanske jag får höra lite argument mot min åsikt).

    Du måste göra allt du kan för att få din sida att ranka högt på dina sökord vilket innebär att du arbetar på många olika sätt för att få ut dina produkter. Du kontaktar bloggare, skriver inlägg på olika forum, kanske skriver pressreleaser osv. Allt detta gör att din sida rankas högre och för det arbetet får SEO-företag betalt.

    Tänk dig så här, en dag skriver Aftonbladet om en produkt som du säljer och länkar till din sida, plötsligt så är du nummer ett. Då betalar du max beloppet till dem utan att de gjort ett jota.

    (Sen tycker jag att trådskaparen har skrivit ett bra inlägg men de flesta tipsen rör inte bara SEO-företag utan alla konsulter man skriver avtal med).

    Att vara med på bloggar, forum m.m handlar ju inte bara om att ranka högt på google, det gör man ju även för att sälja.

    Att sitta och hoppas på att aftonbladet eller liknande skriver om dig låter förkastligt, vill jag upp högt på google och inte har tid att sitta med seo-optimering samt fixa inlänkar så anlitar jag med nöje ett företag som sköter det åt mig förutsatt att jag får ett bra avtal med dem.

    Men sen är det ju upp till var och en, skriver bara om mina egna erfarenheter då jag inte hade tid med seo och fick väldigt bra resultat av ett seo-företag till en struntsumma.

    Men sen håller jag även med dig, det är ofrånkomligt att man gör en hel del gratisjobb för seo-företaget när man marknadsför sin sajt.

    #151201
    henrik
    Deltagare

    @Sandblom 50890 wrote:

    Ja men då ser du till att ni avtalar om att du ska ligga på plats 1-5 eller vad du nu föredrar innan du börjar betala, svårare än så är det inte.

    Va bestämd med vad du vill ha när du kontaktar seo-företag (..och alla andra företag för den delen med), det finns så många att välja på så är det någon som inte vill möta dina krav går du bara vidare till nästa.

    Men det är inte alltid så lätt. Många vill enbart erbjuda sin placeringsgaranti om det är 1-10 för det är betydligt lättare att uppnå. Kräver man 1-5 så försvinner i regel deras garanti och betalar varje månad ändå även om de inte lyckas,

    #151203
    Parvelito
    Deltagare

    Var lite försiktiga med det där med att bara betala om de når topp tio. De kan behöva ta till riktigt dirty metoder för att nå dit, och vem betalar er om ni hamnar i Googles allra mest genomfrusna frysbox?

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 72 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.