Plus Forum E-handelsforumet Ekonomi & Företagande Nybörjarfrågor om enskild firma.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #95195
    ehatadin
    Deltagare

    Hej, mitt första inlägg här. Jag har en massa frågor om att driva ett företag. Jag läser ur en bok just nu om hur man driver ett. Skulle vara jätte snällt om jag fick svar så att man förstår helt och hållet!
    Här kommer frågorna!

    Ur boken sid 11.

    “Enkel Kalkyl
    Här är en enkelt exempel som visar hur mycket du måste debitera per timme för tjänster om du vill ha en viss månadslön så som för en anställd.

    Stina räknar med att hon kan få ihop 1000 timmar i fakturerad tid under ett år. Resterande 800 timmar går åt till telefonsamtal, bokföring, försälning, städning, marknadsföring, inköp, planering mm. Hennes effektivitetskvot blir 1000/1800 = 0,56.

    Stina vill kunna ta ut 18000 kr i månaden före inkomstskatt. Hon dividerar med 167 och får fram en timlön på 108kr/tim. Hon multiplicerar med procentsatsen för socialavgifter och semester samt dividerar med effektivitetskvoten och får fram 108 x 1,2971 x 1,12/0,56=280 kr. Detta är den timpeng hon måste räkna med för den effektiva tiden.

    Stina vet att hennes totala övriga kostnader är 72 000 kr. Hon dividerar med de effektiva arbetstimmarna och får fram att övriga kostnader för en fakturerad tmme är 72 00/1000=72kr.

    För att få verksamheten att gå runt och ha motsvarande 18 000 kr i månaden måste hon fakturera 280 + 72 =352kr.

    Jag förstår verkligen ingenting utav det här. Men jag fick G i Matematik A i gymnasiet men minns inget utav det. De text som är tjocka vet jag inte ens vad det är.
    Detta är vad jag förstår:
    Stina räknar att hon ska få pengar för 1000 timmar. Resten av hennes arbetstid är 800 timmar vilket går åt telefonsamtal,bokföring mm. Vad är en effektivitetskvot? Men det blir 0,56 i alla fall.
    Stina vill kunna ta ut 18000 kr i månaden före inkomstskatt, alltså före innan staten drar av nettointäkt om jag förstått rätt. Vart får man siffran 167 ifrån?! Sen får man fram timlön. Vart är källorna att socialavgifter är 108kr och semester på 1,2971 kr men vart får man siffran 1,12 ifrån!? Så hennes totala kostnader är 72 000 kr, hur vet jag vad min ‘totala kostnader’ är?? Sen är det 7200/1000=72 kr.
    För att ha en månadslön på 18 000 kr så måste hon fakturera 280+72 =352 kr. Till vem är det man fakturera detta till?

    Andra frågor:
    Ur boken s.12
    “Ägaren till en juridisk person, främst aktiebolagsägare, är alltså bättre skyddad mot borgenärer (fordringsägare) än en enskild näringsidkare är”

    “Borgenär(fordringsägare)”

    Ordbok:
    [BORGENÄR 0]
    fordringsägare, kreditor;

    Vad är en borgenär? De låter elaka.

    Ur boken s.12-13
    Ett aktiebolag är liksom en ekonomisk förening ett egenskattesubjekt. det innebär att det är företaget som deklarerar och skattar för verksamheten, inte ägaren som fallet är i enskild näringsverksamhet.

    En handelsbolag är inte något skattesubjekt fullt ut, trots att det är en juridisk person. Det är detta som gör det ganska rörigt med handelsbolag. Handelsbolaget lämnar en egen inkomstdeklaration (INK4), men det är delägarna som beskattas för resultatet från handelsbolaget. Varje delägare redovisar sin andel av resultatet ( vinsten eller förlusten) på en bilaga (N3A eller N3B) till sin egen privata inkomstdeklaration.

    Ur skattesynpunkt är alla företagsformer nästan jämställda. Systemet med räntefördelning och expansionsfond gör att vinsten som stannar kvar i enskild firma och handelsbolag beskattas med samma låga skatt som aktiebolag.”

    Tack vare de mycket generösa skatteregler somm sedan några år gäller för utdelning från aktiebolag är dock denna företagsform särskilt gynnsam ur ägarsynpunkt. Även i de allra minsta bolagen får varje år ett schablonbelopp för utdelning beräknas (127 750 kr för 2010) som beskattats med endast 20% kapitalskatt när utdelningen betalas ut.

    Jag förstod inget utav det sista stycket.:(. ( Tjocka stycket …)

    “räntefördelning,
    expansionsfond,
    schablonbelopp,
    kapitalskatt,
    när utdelning betalas ut”

    Förstår inte dom orden…Utdelning av vad och till vem?

    #116358
    Parvelito
    Deltagare

    Jag tror inte man kan skriva en bok som är så basic som du vill ha den, utan att den blir väldigt tjock. Kalkyler handlar inte till så stor del om att kunna räkna, utan om att kunna förutsäga vad som kommer att hända i olika scenarier. Det gör man lättast med en stor portion allmänbildning, samt en del matematiska termer där standardavvikelse är en mycket viktig term. Men om det handlar inte din bok, tror jag.

    Fakturerad tid är ett begrepp de som säljer sin tid använder. För E-handlare är det meningslöst.

    Effektivitetskvot är ett litet vackert ord som författaren till boken hittat på, man brukar istället prata om “beläggning” som i hennes fall är 56% (en mycket låg siffra).

    Inkomstskatt är den skatt man betalar på sin lön.

    167 är det genomsnittliga antalet timmar man jobbar per månad. (om du vill ifrågasätta det så ta almanackan och räkna :-))

    Sedan räknar de ut vad varje timme som hon är belagd måste dra in för att hon skall få sin lön. 12% är lagstadgad semesterersättning och 29,71% var vid tillfället då boken trycktes de sociala avgifterna. (12% är mycket nära lönen för 25 arbetsdagar + sociala avgifter om man skulle drista sig till att räkna ut det).

    352kr + moms är det man måste fakturera under de 1000 timmarna då man jobbar för att få en lön som ligger obetydligt över socialbidragsnormen (18.000kr/månad).

    350-400kr/timmen är en mycket vanlig timtaxa för t.ex. bokföringsbyråer och liknande idag. De flesta brukar klara av att debitera 1200-1300 timmar/år och har då en anständig lön. Hantverkare som skall ha en rad verktyg, bilar och liknande hamnar oftast någon hundralapp högre i timpris, och kvalificerad personal med lång utbildning och i vart fall ansvar på pappret, som advokater och revisorer, kostar ofta 1000kr/timmen och uppåt.

    I Aktiebolag finns det lite regler som gör det gynnsamt ur skattesynpunkt att driva dessa. De här reglerna ändras dock ofta, och är man inte väldigt intresserad av skattesystemet gör man klokast i att anlita någon som kan visa praktiskt vad det innebär för just din verksamhet.

    De kan också med fördel förklara hur det ser ut för dig med räntefördelnng, expansionsfond, schablonbelopp, kapitalskatt, företagsskatt, brytpunkter för statsskatt, aktieutdelning etc. Annars kan du alltid kika på Skatteverkets sida, där finns massor att läsa, men det är sannerligen inte lättläst alla gånger.

    Som E-handlare behöver du inte hålla på och räkna timmar på det här sättet, utan mer av marginaler på produktförsäljning och liknande.

    #116359
    Tigern
    Deltagare

    @ehatadin 12360 wrote:

    Jag förstår verkligen ingenting utav det här. Men jag fick G i Matematik A i gymnasiet men minns inget utav det.

    Nej, vem fan gör det ;-)

    Ett tips är att kontakta arbetsförmedlingen eller Almi i din stad. De anordnar eller kan säkert dirigera dig i rätt riktning för starta eget utbildningar/kurser eller förmedla mentorer eller liknande… det är nog en bra start.
    En annan aktör som kan vara bra är Nyföretagarcentrum.

    Annars finns en hel del resurser på nätet som kan vara till hjälp:
    http://www.arbetsformedlingen.se/download/18.ac8ae161269996840f8000256/starta_foretag2010.pdf
    Tillväxtverket – Tillväxtverket [NS4 version]
    Startaeget.se ? Allt om att starta eget företag och driva eget företag
    Starta Eget Företag – nyttforetag.com – För företagare och entreprenör.

    Och så din bästa kunskapskälla av dem alla…. trumvirvel…
    starta eget – Sök på Google

    Lycka till!

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.