Plus Forum E-handelsforumet Logistik Räkna ut vilken kartong som passar

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 34 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #97070
    MagnusJohansson
    Deltagare

    Att välja rätt kartongstorlek när man packar en order tycker jag kan vara rätt svårt. Speciellt om det är många orderrader. Det är ofta man väljer en med fel storlek och då får man antingen leva med att kartongen är för stor (dyrare frakt, dyrare kartong, mer stötdämpande) eller packa om (tid som går förlorad). Det tar också tid för en nybörjare att lära sig vilken kartong som är bäst. En annan problem som jag antar är vanligt är att man begränsar antalet olika kartonger man har hemma på grund av att det blir för svårt att hålla koll på för många olika kartonger.

    Är det någon som vet om det finns någon tjänst på nätet man kan använda för att få svar på vilken kartong som är bäst?

    Jag tänker mig en internetjänst där man skapar ett konto och lägger in vilka olika storlekar på kartonger man har.

    Sedan programmerar man så ens nätbutik snackar med denna internettjänst genom att skicka in längd + bredd + höjd eller diameter + längd (om det är cylinderformat) på varje artikel som ingår i beställningen. Måtten ska inkludera bubbelplast. Eventuellt kanske man även ska ange hur ömtålig en artikel är. Om det är en vas kanske man vill ha en del stötdämpande som “skalskydd” i hela kartongen och skickar man saker som inte är ömtåliga så är det ok att bubbelplasten ligger an direkt mot packkartongen.

    Tillbaka får man svar vilken kartong som passar samt en eller flera bilder som visar exakt hur artiklarna ska placeras i kartongen så man slipper pussla själv.

    Kanske kan den här nättjänsten efter en tids användning även ge förslag på nya kartonger som skulle passa.

    #133294
    Parvelito
    Deltagare

    Jag tror att du förlorar en massa tid på att hålla på med att ange vilken typ av kartonger varje vara skall skickas med istället för att med erfarenhet lära dig. Är det 8-10 varor, varav två är ömtåliga krävs det ett rent vidunderligt program för att räkna ut vilken kartong som passar, samtidigt som en erfaren lagerarbetare direkt ser vilken som behövs.

    Det har gjorts en del försök med det här, i förhoppning att även inhyrda lagerarbetare utan erfarenhet skulle kunna packa lika snabbt och effektivt som de erfarna, men det faller nästan alltid på att det går åt massor av datakraft för att beräkna 3D-modeller som det är fråga om. Det har fått en del servrar för affärssystem att säcka ihop. Dels så skall den som packar och datorn tänka likadant och stoppa ned produkterna i rätt ordning och på rätt plats i kartongen. Och om någonting en dag är ändrat på en förpackning så att den blivit större utan att det rapporterats så har man en samling zombier på lagret som inte kan tänka själva och räkna ut att det krävs en annan kartong.

    Vissa saker är människan än så länge bättre på än datorerna, tack och lov.

    #133297
    MagnusJohansson
    Deltagare

    Hej Parvelito och tack för svaret. Menar du att det går åt massor av CPU kraft för att räkna ut hur boxar och cylindrar bäst packas? Man tycker det borde finnas hyfsat effektiva algoritmer för detta.

    Bara för att förtydliga. På nättjänsten jag efterfrågar så är det vilka kartonger vi packar hela ordern i som jag vill ange (inte produktens kartong).

    Sedan i min egen nätbutik anger jag måtten på varje produktförpackning och lägger på lite för bubbelplasten. Antingen som cylinder med 2 st mått eller som en vanlig box med 3 st mått. Ordrar som innehåller produkter som inte går att mäta på detta sätt kanske man får strunta i att köra mot den här nättjänsten.

    Om en produkt får en ny förpackning (och vi glömmer att uppdatera detta) så blir det ju fel, men det är väl bara för svära lite och köra med en annan kartong samt uppdatera måtten så det blir rätt nästa gång.

    #133298
    Parvelito
    Deltagare

    Ja, det går åt en massa datakraft för detta. Av någon anledning vill du ju själv att den skall ligga på nätet och inte på din server…

    Med tre produkter som kan packas stående, på längden eller tvären, och som kan packas på tre olika sätt gentemot de olika produkterna (under/över, ovanför/nedanför eller till höger/vänster om) så får man 216 olika möjliga kombinationer. Det klarar en server av. Med 10 olika produkter så får man så fantastiskt många miljarder kombinationer att det blir lite jobbigt för servern, i synnerhet om den skall hålla på med flera olika paket samtidigt. Även om man låter datorn dela upp det hela i 3 block med 3-4 produkter i varje så blir det med ens rätt många beräkningar.

    Möjligen kan man med utgångspunkt för den största varans mått ange vilken kartong som rent fysiskt fungerar och addera de andras volym med lite säkerhetsmarginal så att man får något så när rätt, men det är just det som de flesta lagerarbetare brukar göra i huvudet när de väljer kartong.

    #133300
    Katrin Lundgren
    Deltagare

    Jag tycker inte det verkar vettigt att bygga en tjänst för det. Jag ser rätt mycket algoritmskrivande för att göra något en normal lagerpersonal gör så mycket bättre. För mig verkar det som onödigt jobb.

    #133301
    MagnusJohansson
    Deltagare

    @Parvelito 31298 wrote:

    JAv någon anledning vill du ju själv att den skall ligga på nätet och inte på din server….

    Det känns som en klockren tjänst att sätta upp på internet då den har så tydlig avgränsning vad den ska klara av. Så det förvånar mig att det inte verkar finnas. Det här att det tar mycket CPU-kraft ser jag mer som en anledning att faktiskt köra det som en tjänst på nätet då det är lättare för företaget som säljer tjänsten att skala upp än att jag ska bunkra upp en massa CPU-kraft som bara används några gånger per dag.

    #133307
    MagnusJohansson
    Deltagare

    Här finns precis det jag är ute efter:
    https://www.solvingmaze.com/demo

    Eventuellt måste man klicka på “Next Demo”. Det ska i alla fall komma upp två kartonger upp samt en massa “artiklar” till vänster. Om artiklarna får plats i den lilla kartongen så används den och annars den stora. Antagligen kan man ställa in vilka kartonger man själv kör med (om man skaffar ett konto). Tar ofta mindre än 1 sekund att räkna ut (på grund av parallell bearbetning).

    …och man skickar in parametrar precis som jag ville. Sweet!!

    Rätt intressant det där på ena demosidan att redan när kunden handlar saker kunna ta reda på storleken.

    #133309
    GregerA
    Deltagare

    Det där är ju riktigt coolt … med API och allt. Det borde t.o.m Kodmyran kunna implementera … ;)

    #133310
    Katrin Lundgren
    Deltagare

    @GregerA 31309 wrote:

    Det där är ju riktigt coolt … med API och allt. Det borde t.o.m Kodmyran kunna implementera … ;)

    ja, om hon sett någon som helst vits med det hela så :-), men det var ju bra att trådstartaren själv löste sitt problem

    #151635
    skum
    Deltagare

    Jag håller inte med om att det skulle behöva vara särskilt krävande.
    Visst, för att räkna ut den optimala storleken av ett antal produkter ger många kombinationer.
    Men för en mindre e-handlare med ett fåtal storlekar på kartonger så kan det göras betydligt enklare. Man behöver då bara räkna ut vilka av kartongerna varorna får plats i öht och sedan rekommendera den minsta/billigaste.

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 34 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.