Forumsvar skapade

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #184748
    EkonomiLabbet
    Deltagare

    Kan inte tänka mig att 500 kr/kvm är för hög. Ur beskattningssynpunkt så kan det ju anses viktigt att faktureringen är mellan näringsverksamheter, det kunde ev sett lite annorlunda ut om du – som du skriver – hyrt ut det som privatperson. Det är ju inte orimligt att ett AB betalar 3.000 kr/månad för ett kontor. 35 tkr för ett lager av den storleken kan inte vara orimligt.

    Sen dyker ändå frågan upp; det känns som om du själv tror att beloppet kan vara för högt. Eller vill du bara dubbelchecka? Funderar på värdet av att flytta resultat från AB till enskild firma när beskattningen är lägre i AB:et. Men enskilda firman går kanske med underskott?

    #180426
    EkonomiLabbet
    Deltagare

    Vilket alltså innebär (Dan har ju rätt) att du bokför hela köpesumman som kostnad.

    #180315
    EkonomiLabbet
    Deltagare

    Ett argument till för att vägra skicka utbetalningskort: De flesta tar en avgift för att lösa in ett utbetalningskort. En vanlig mataffär tar – tror jag – 40 kr för att lösa in en avi. Och det är nog bara i undantagsfall banker struntar i en sådan avgift. Dans förslag verkar vettigt.

    #180307
    EkonomiLabbet
    Deltagare

    Om du vill ha ett exakt svar kan du läsa i den här bilagan: http://www.bfn.se/redovisning/VAG/VL01-2-lopande.pdf

    #180306
    EkonomiLabbet
    Deltagare

    @LagomTjock 84939 wrote:

    Under året har jag tjänat pengar som affiliate. Jag har inget företag utan detta är något jag gör som privatperson. Verksamheten bedrivs självständigt, varaktigt, och i vinstsyfte och borde därför räknas som näringsverksamhet. Måste jag bokföra trots att jag inte har ett företag?

    Några tankar:
    En av kriterierna för självständighet är att man helst ska ha flera kunder. Några andra är: Köper du in material själv (dvs har egna omkostnader)?, styr du helt över hur och när du gör jobbet (dvs har du annan arbetsledare eller ej)?

    Visst tyder det på att det är näringsverksamhet och då ska du ha bokföring.

    För att klargöra frågan som övriga påpekat (dvs att du får lön för jobbet istället) regleras via F-skatt. Om du själv anser att du bedriver näringsverksamhet ska du ansöka om F-skatt hos Skatteverket. Då ansvarar du/ditt företag självt för inbetalning av skatt och sociala avgifter. Om du inte ansökt om F-skatt och ett företag under ett år betalar ut 10 tkr eller mer till dig har de en uttalad skyldighet att göra skatteavdrag och betala in sociala avgifter. Om du väljer den senare varianten (dvs att du får kontrolluppgift) har du svårare att göra avdrag för eventuella kostnader i din verksamhet.

    Om du får affiliate-intäkten ograverad, utan skatteavdrag, ja, då gör ju din uppdragsgivare tydligt att du anses som näringsidkare.

    Om du deklarerar som egen företagare ska du inte glömma schablonavdraget för egenavgifter, annars skattar du för mycket.

    #180305
    EkonomiLabbet
    Deltagare

    Hej Håkan!

    De här överföringarna ter sig för mig lite underliga, eftersom det verkar vara lite olika ägarkonstellationer. Den immateriella tillgången borde ha ett värde (eftersom det genererar intäkter). Det innebär ju en förmögenhetsöverföring från (ägaren av) Grundbolaget till (ägarna av) Huvudbolaget till priset 0 kronor??? Hur ser styrelserna ut relativt ägarna och vilket mandat har ägaren/-na av Grundbolaget att stoppa ett sådant förfarande? Fast du skrev frågan för snart ett år sedan, kanske nu inaktuellt?

    /Lars

    @hakan_ 81594 wrote:

    Vi antar att det finns 4 aktiebolag: Grundbolag AB, Annatbolag AB, Delägare AB och Huvudbolag AB. Från början äger Delägare AB och Annatbolag AB 40% vardera i Grundbolag AB. Resterande aktier ägs av privatpersoner. Privatpersonerna går ihop och startar tillsammans Huvudbolag AB och överlåter sina aktier till bolaget. Sedan tar Huvudbolag AB ett lån på banken och köper för lånet upp aktierna från Annatbolag AB. Nu äger alltså Huvudbolag AB 60%, och Delägare AB 40% av Grundbolag AB.

    Huvudbolag AB har en licensintäkt. Pengarna som kommer in går åt till att betala amorteringar och räta på lånet. I övrigt finns ingen verksamhet i företaget. Efter några år försvinner licensintäkten. Då början man föra över pengar varje månad från Grundbolag AB till Huvudbolag AB för att täcka kostnaderna för amorteringar och ränta. Detta trots att Grundbolag går dåligt och ger minusresultat. Efter 2 år vill man lösa detta på annat sätt, eftersom man är rädd att pengarna ska ses som olovligt vinstutdelning. Då betecknar man hittills överförda pengar som ett lån mellan de två företagen, som Huvudbolag AB har intentionen att så småningom betala tillbaka. För att lösa problemet med att Huvudbolag AB har kostnader men inga intäkter, flyttar man den immateriella egendomen av en produkt utvecklad i Grundbolag AB från Grundbolag AB till Huvudbolag AB (eller säljer den för 0 kr om man hellre vill se det så). Produkten genererar kontinuerliga licensintäkter, vilket täcker ränta och amorteringskostnader i Huvudbolag AB.

    Finns det några oegentligheter i ovanstående handlingar, som inte följer svensk lag? Jag sitter i styrelsen i både Huvudbolag och Grundbolag (men har ej varit med och fattat dessa beslut). Bör jag lämna styrelsen?

    #180304
    EkonomiLabbet
    Deltagare

    Hej Smartabutiker!

    Vid inköp från Kina betalar du ingen moms i det landet. Däremot kommer du säkert att få betala svensk tull. Du kommer då också att bli belagd med moms. Om du i övrigt bedriver momspliktig verksamhet (vilket du sannolikt gör) blir den momsen avdragsgill för dig. Men tullen blir en kostnad i ditt företag.

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)