Forumsvar skapade

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 52 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #112088
    michael
    Deltagare

    Denna lördagen var en av årets sämsta fsg dagar här med, jag trodde faktiskt inte att folk kollade på någon annans bröllop på tv en lördag mitt på dagen?, en del har verkligen inga egna liv :)

    Annars är Juni bra som vanligt, den var även över snittet förra året, tror det har att göra med skatteåterbäring, pengarna bränner i fickan…

    #111990
    michael
    Deltagare

    Om man köper från Svenska grossister så skickas det oftast med posten, schenker etc och där brukar det normalt vara försäkrat till 50k.

    Det är väl främst vid import man behöver ha en försäkring, vi körde utan försäkring i flera år utan att reflektera på det förens vi hade ett möte med PEX och insåg att vi skickat med dem i flera år och alltid trott att de har tagit ansvaret om något skulle försvinna på vägen, fick även förklarat att det är inte bara mot stöld man försäkrar sig om du fraktar en container och båten förliser och det blir kostnader för sanering etc, så kan man bli skyldig att betala för sin andel av denna kostnad vilket kan bli kostsamt. Numera har vi en avtalsförsäkring har för mig att kostnaden per frakt brukar ligga runt om kring 300kr och då är det varor för runt 100k.

    #111458
    michael
    Deltagare

    @Magnus 6644 wrote:

    Inkasso är lika bra att göra själv, en stor del betalar 160:- då blir det en egen förtjänst.
    I min e-butik så har jag påminnelse & inkasso som printas ut med automatik.

    Intressant ide det där med “sista steget fyller du i en KFM blankett”.
    Vad händer om man råkar glömma att skicka lappen till “KRF” om man upptäcker att kunden är helsvart… Gör man något lagbrott då.
    Självklart får man inte in några pengar men å andra sidan kanske det ibland är lika bra att ta smällen direkt.

    Vi har dem på långtidsbevakning, vi gör en check mot creditsafe varje månad, när betalningsanmärkningen är borta så skickas ett mail till oss och då skickar vi ut en kopia på KFM ansökan. Det viktiga att komma ihåg är att varje år skicka ut ett nytt inkasso krav så skulden inte preskriberas.

    #111457
    michael
    Deltagare

    @Parvelito 6864 wrote:

    Jag tror att man skall akta sig för att släppa kredit till folk med betalningsanmärkningar, även om de ligger en bit tillbaka i tiden. De har ju inte fått någon kredit någonstans, och då är det svårt att få någon anmärkning. Vill man ha en sak kan man ju alltid betala i förskott.

    Antar att du har många unga som handlar, jag brukar lägga till att de skall ha en deklarerad inkomst också, men det är det ju inte så många unga som har.

    Jo störst problem är helt klart med ungdomar sent 80tal tidigt 90 tal där har vi många som inte betalar och som sedan hamnat hos KFM de har vi på bevakning.

    Min tanke var att om du har betalt av alla dina skulder dvs 0kr i skuldsaldo hos KFM men det som är kvar är 1 till 1/2 år tills din prick försvinner, dessa har ändå gjort rätt för sig och väntar bara på att 3års straffet ska försvinna. De borde inte vilja få en ny 3års period igen med allt vad det innebär med att ha en prick, vi har en gräns på 2500kr inkl moms för faktura idag och bra marginaler så att en och annan inte betalar det täcker kravhanteringen för övriga upp ändå. Vi har ett nytt system nu så varje månad görs automatiskt en kontroll mot creditsafe på de som inte har betalt och har betalningsanmärkning när den försvunnit får vi ett mail och då skickar vi ut en KFM ansökan till dem, jag uppskattar att de flesta kommer betala direkt men det återstår att se.

    Jag börjar mer och mer känna mig som Siba/Onoff handlare som tjänar pengar på kredit och kravhantering :-)

    #111456
    michael
    Deltagare

    Körde en del radioreklam sent 90-tal i ett helt annat bolag, och det är väldigt svårt att mäta effekten, radioreklam ska du se som långsiktig marknadsföring och varumärkesbyggande att köra 1 eller 2 veckor är bortkastade pengar. När du redan kör all annan typ av reklam och det rullar på då kan man utöka med radio för att stärka varumärket ytterligare är min åsikt iafall. Det är bara att fundera själv hur många gånger har jag sprungit till datorn och beställt något efter att ha hört en radioreklam?, Noll ggr för mig och radion går hela dagarna på lagret… Men firma namnen präntas in i huvudet och när det är dags att köpa kakel eller något annat så kommer man undermedvetet tänka på namnet, när man väljer mellan olika butiker.

    EDIT:
    Kollade på er sida som du länkade till, jag kan tänka mig att köra en kampanj i lokalradio inte är så himla dyrt men efter 1 vecka ringa upp alla intressanta företag som kan tänkas vara intresserade att köpa av er, och utnyttja effekten av att kunden förmodligen hört radiojingeln det är då lättare att få boka ett besök och sälja in, men att bara köra jinglar och hoppas på att kunden ringer tror jag är sten dött, men att få ut ert namn och sedan söka upp kunderna i samband med kampanjen kan nog funka bra…

    #111452
    michael
    Deltagare

    Vad kör ni med för kriterier?, Vi kör med inga betalningsanmärkningar och 18år +. Har funderat på att ändra om till noll i skuldsaldo hos KFM och inga nya anmärkningar senaste 18 eller 24 månaderna för att släppa igenom fler. Har man noll i saldo och snart fri från anmärkning så borde man inte vilja få en ny prick, eller vad tror ni?

    #111451
    michael
    Deltagare

    Hade varit intressant att höra vad ni andra har för deal, så man kan förhandla inför nästa år.

    Vi har kört creditsafe sedan 2007 tror jag, tiden går så fort :), och då var nog priset generellt lite högre, vi betalar för 4000st 19000:-, men vi har obegränsat med upplysningar och även lite utökade företags/personupplysningar etc ingår i paketet. Nu kan jag inte se förra årets statistik när jag loggar in men kollar jag hur mycket vi förbrukat i år så kommer vi förmodligen förbruka runt 8-9000st upplysningar. Så snitt priset blir inte så farligt egentligen, men tror nog man kan förhandla om obegränsat med upplysningar till ett bättre pris, 10.000 hade känts som ett bra pris.

    #111281
    michael
    Deltagare

    Kör creditsafe och får fortfarande inte fakturabeställningar så det är nog inte där felet ligger iafall.

    Men kollar jag statistiken för total ordersumma sista dagarna så går går det neråt varje dag utan några uppåttjack någon dag, men som sagt det är sommar och solsken det vänder snart uppåt igen :)

    #111245
    michael
    Deltagare

    Om man inte har så många så kan man lika gärna göra det själv, vissa blir kanske lite räddare om de får ett inkasso krav från intrum iofs.

    Det första du ska göra är att lägga på 50kr i påminnelseavgift, och sedan på inkassokravet inkasso avgiften + ränta, de flesta som bara har dåligt med pengar betalar när de får ett inkasso eller hör av sig och vill avbetala. Det finns personer som bestämt sig för att det skiter sig så nu beställer jag från så många ställen som möjligt, dessa kommer inte betala ändå.

    Sista steget fyller du i en KFM blankett, nu kan du ta ut betydligt mer avgifter, 300 ansökningsavgift och 340kr för jobbet med att fylla i den, ett litet tips är att du gör 2st kopian med dagens datum som du skickar till kunden, och den som KFM ska ha med ett datum som ligger 7 dagar framåt, du skickar ut kopian till kunden, de flesta kommer betala denna direkt då behöver du inte skicka in den till KFM men du har nu fått ut i avgifter för att personen inte betalade, 50+160+640+ränta, det är dessa avgifter (mest påminnelseavgifter) som täcker upp avgiften för kreditcheck + de som inte kommer betala, plus oftast en liten vinst på hela kravhanteringsjobbet.

    Kollade precis kravkontot i bokföringen och de första 9 månaderna under perioden fick vi in lite över 20.000 bara i påminnelseavgifter och då hade vi mycket att göra så vi slarvade med att skicka ut påminnelser, oftast inte förrens 2-3veckor efter förfallenfaktura, nu har vi automatiserat det hela så i år räknar jag med minst det dubbla :)

    #111227
    michael
    Deltagare

    @Macondax 6604 wrote:

    Jag kan ibland ha samma problem vad gäller stönande pakethämtare ifrån Schenker.
    Framförallt så tror jag det beror på viss väntetid, eftersom lokalen är låst och det är hela 10 meter mellan entrédörren och garagedörren :)

    Men, pratar man lite trevligt med han, och snackar lite allmän skit så löser det sig alltid. En julklapp sitter alltid fint! (Skall säga som så, en Paradis-ask till varje chaufför på jul kostar inte många kronor, men gosh va väl värda dessa pengar är i ökad service!)

    Bra tips där med Choklad, det ska jag komma ihåg till jul :)

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 52 totalt)