Jarnos nya rekord: 158 miljoner under NA-KD:s första helår

Men investeringar och anställningar ledde samtidigt till ett negativt resultat.

I dag släppte e-handelsföretaget NA-KD sina siffror för 2016, som är företagets första helår med verksamhet. Och för bolaget, som redan har gjort bra ifrån sig på bland annat Instagram, har nu ännu en fin siffra att visa upp. Omsättningen för företaget uppgick till 158 miljoner kronor 2016, vilket grundaren och VD:n Jarno Vanhatapio menar är ovanligt bra för ett e-handelsbolags första verksamhetsår. Det är dessutom en bra bit över siffran på 140 miljoner som var företagets mål för året.

- Allt är relativt men det känns bra. Vi har bra momentum, säger han till Ehandel.se.

Annons

Av de 158 miljonerna kommer ungefär 130 miljoner från försäljningen på NA-KD.com och resterande 28 från sajten Country-Dreams, som NA-KD förvärvade redan 2015.

"Har byggt planet i luften"

När man startar en ny e-handel handlar det enligt Jarno Vanhaptapio till en början mycket om att bygga struktur, och det kan lätt kan ta några år innan allt är på plats. För NA-KD:s del har dock tillvägagångssättet varit lite annorlunda.

Jarno Vanhatapio beskriver det som att hans företag har “byggt flygplanet i luften”.

- Ofta måste man förbereda sig för att sedan nå tillväxt, alltså att man bygger planet först och flyger sedan, men på NA-KD har vi gjort båda delarna på en och samma gång, förklarar han.

Vad tror du att tillväxten beror på?

- Jag har ett riktigt bra gäng som har lagt ner många timmar och mycket kunskap. Vi kanske har gjort lite extra jämfört med våra konkurrenter, och då blir det såhär.

47 miljoner på investeringar

Men om omsättningen verkar skjuta i höjden ser det inte lika ljust ut på resultatraden. NA-KD slutade på minus 47 miljoner, vilket dock ska bero på stora investeringar i bland annat lager och logistik som har gjorts för att säkra fortsatt tillväxt i framtiden. Bolaget anställde även över hundra personer under förra året - något Jarno Vanhatapio menar var nödvändigt för NA-KD som har stora internationella ambitioner. Och med investeringar i framtida tillväxt en lång tid framöver belastas resultatet under tiden, betonar han. 

- Vi anställde hundra personer förra året. Hade vi inte haft så höga ambitioner för 2017 och 2018 hade vi inte rekryterat så aggressivt. Det kommer vara så många år framöver, att vi hela tiden gör investeringar för kommande år, säger Jarno Vanhatapio.

Annons

Vill fortsätta att rekrytera

Jarno Vanhatapio låter dessutom hälsa att NA-KD är desperata efter "ännu fler e-handelsstjärnor". 

- Det som är absolut viktigast för NA-KD nu är att fortsätta hitta e-handelsstjärnor och människor med en ambition över det normala. Vi erbjuder generösa villkor för rätt människor. Så jag hoppas någon junior eller senior e-handelsprofil läser denna artikel och skulle vilja ansluta. Vi har många entreprenörstyper på NA-KD och man får ta ett stort ansvar under en rolig resa! 

NA-KD:s grundare menar att hans bolag har stora möjligheter att bli ett av Sveriges snabbast växande någonsin, men han är samtidigt ödmjuk inför vad framtiden för med sig.

- Tillväxt är en färskvara och inget man kan ta för givet. Efter 14 år i branschen vet jag att man får väldigt lite gratis inom e-handeln, avslutar han.

Annons