Världens första kassalösa butik ska återvända till Sverige

Ska komma till kunden.

Det var inte länge sedan vi skrev om en ny Amazon Go-utamanare. Så sent som i förra veckan trädde den svenska snabbmatskedjan Panini Internazionale fram med sin version av en kassalös buitik. 

LÄS ÄVEN: Svensk "Amazon Go"-härmare har öppnat

Annons

Men trots att det kanske är Amazon Go-butikerna som man tänker på i första hand när det kommer till obemannade kassalösa butiker, så var nätjätten inte den som lanserade idén först. 

2016 blev svensken Robert Ilijason och hans Näraffär omskriven i medier över hela världen, då Näraffär blev världens första obemannade kassalösa butik. Den kassalösa butiken öppnades i skånska Viken och för att handla på Näraffär identifierade man sig med hjälp av Mobilt BankID, varorna skannade man med mobilen och betalningen skedde några dagar senare när en faktura kom hem med posten. 

LÄS ÄVEN: Världens första obemannade butik

"Expandera och explodera"

Sedan dess har flera stora och små utmanare kopierat konceptet på olika sätt. Men Robert Ilijason skrämdes inte av konkurrenterna, utan fann möjligheter i konceptets beundrare.

Efter bara några månader såldes Näraffär-konceptet till den internationella cafékedjan Wheelys. Robert Ilijason slutade dock inte att tro på sin affärsidé. Han fortsatte att jobba med Näraffär som teknisk rådgivare åt Wheelys. 

– Visionen är enkel; vi ska bli Nordens största servicehandel och till slut täcka alla tätorter. Konceptet kommer inte bara att expandera utan att explodera. Jag har sett framtidens retail och är jäkligt glad att vara en del av den, sa Robert Ilijason till Ehandel.se i en tidigare intervju.

En kort tid efter uppköpet, under sommaren 2017, kom nästa lansering. Närbutik bytte namn till The Moby Mart och blev samtidigt ännu mer flexibel. Den uppgraderade kassalösa butiken, The Moby Mart, var numera på hjul och Shanghai blev den mobila affärens första marknad. 

LÄS ÄVEN: Svenskens obemannade butik får hjul och öppnar i Shanghai

Annons

Portugal blir nästa destinationen

Nu, efter ett och ett halvt år, har The Moby Mart tio butiker i Shanghai som testats i tre olika prototyper. De kassalösa och mobila butikerna drivs av solceller och har även utvecklats till utlämningsstationer för e-handlade varor. Det rapporterar Market

I Kina finns inte BankID, men det löste företaget genom att koppla på en app som kunderna registrerar varorna i samt betalar för dem. Appen låser även upp den obemannade butiken för kunder som vill shoppa. 

Planerna för The Moby Marts framtid fortsätter vara ambitiösa. Konceptet ska nu testköras i Europa och har redan klart för att öppna två enheter i Portugal i höst. Sedan siktar företaget på att den obemannade butiken även ska bli förarlösa fordon som kommer till kunden. 

LÄS ÄVEN: Microsoft och Kroger härmar Amazon Go

Ser potential i glesbygd

Market har pratat med Hannah Mazetti, som var Head of Global Markets på Wheelys och som nu anges vara medgrundare av The Moby Mart, om den kassalösa butikens planer för Sverige: 

– Vi hoppas på att kunna testköra The Moby Mart på Värmdö. Det är en marknad som passar bra, de flesta har långt till en butik. Vi diskuterar med flera etablerade dagligvaruaktörer om att använda Moby Mart som satellitbutiker, till exempel i glesbygd, där det är svårt att få lönsamhet med traditionella lösningar, säger hon och fortsätter: 

– Vi ser också stora möjligheter och en potential på cirka hundra personallösa butiker i Stockholmsområdet. Flera trender pekar åt samma håll och Moby Mart ligger rätt i tiden. 

Annons