Forumsvar skapade

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #176125
    Tailwind
    Medlem

    @VATadviser 79110 wrote:

    Ja det är möjligt, fast i detta fallet så handlade det uteslutande om återförsäljare. Vi hade en del bekymmer med att inte alla höll sig till de prisnivåer etc som de borde göra.

    Men som sagt jag har dålig koll på själva domen. Samt jag håller med. Vill även jag kunna välja bort en del kanaler om jag vill. Även om jag tycker det är både kortsiktigt och dumt att välja bort alla e-handlare.

    Ok, men det låter ju i och för sig som att det skulle vara ett problem om man valde bort återförsäljare pga deras prissättning då det är punkt ett i lagstiftningen. Att just prissättningen ska vara fri.

    Jag förstå att det i långa loppet är dumt att utesluta e-handel hos mina återförsäljare helt. Jag vill dock få tillräcklig marknad själv innan jag släpper det till någon annan då vi konkurerar på så olika villkor. (Geografiskt och prismässigt-frakt)

    #176123
    Tailwind
    Medlem

    @VATadviser 79101 wrote:

    Jag jobbade ett tag med en producent av silverbestick etc i Sverige. De hade fått en dom mot sig att de var tvungna att sälja till alla som ville köpa. Har inte koll själv riktigt men en jurist kan nog plocka fram denna dom ifall den finns. I så fall är du hemma med principen som du vill poängtera.

    Lycka till.

    Det låter snarare som att det menas till slutkund då, väljer man att inte sälja till någon pga diskriminering så är det ju olagligt.
    Har svårt att se att jag skulle vara tvungen att sälja till alla återförsäljare som vill.

    I detta fall vill jag ju bara styra försäljningskanalen.

    #176109
    Tailwind
    Medlem

    @Qarillion 79090 wrote:

    Vi har en leverantör som vi enligt avtal med inte får sälja vissa produkter på nätet för.

    Nu är detta ur en säkerhetsaspekt då kunderna i fråga skall “veta” hur man använder produkten för att undvika skador. Dock så är detta unikt för just denna tillverkaren och andra fabrikat som säljer likadana produkter har inga spärrar för detta.

    Som jag ser det så borde en tillverkare kunna avtala lite hur den vill. Vill man sälja produkten så får man ju välja att antingen skriva på avtalet eller ej. Svårare än så är det väl inte?

    Jo, jag tycker också att man borde få avtala vad man vill men det finns ju en hel del regler om vad som är ok med tanke på fri marknad och fri konkurrens. Till exempel priser till slutkund och geografisk begränsning och så vidare.

    #176108
    Tailwind
    Medlem

    @Magento 79089 wrote:

    Jag tror, med betoning på tror, att en fara med ett sådant upplägg är att återförsäljaren känner att han visar upp och säljer saker i sin butik som sedan kunden går in och beställer på nätet. Som återförsäljare blir det ett ganska otacksamt jobb om man inte har möjligheten att säga “du behöver inte bestämma dig nu vi har en webshop”. Det blir ingen bra situation.

    Det resonemanget är jag med på. Men jag skulle bara se det som ett problem om det fanns möjlighet att (som det oftast är) hitta produkten billigare på nätet. I detta fall så säljer jag produkten dyrare då de behöver betala frakt hos mig och dessutom får de vänta på produkten vilket de slipper i butik.

    Just i detta fall så handlar det dessutom om en åf i utlandet. Det jag är rädd för i detta fall är att åf kan sälja min produkt via nätet och göra det till mycket bättre villkor och pris (fraktpris och tleveranstid) och därmed konkurrera ut mig på den geografiska marknaden.

    Det är just det jag tänker på om jag skulle avtala om detta, hindrar jag då fri konkurrens i lagens mening? Jag får ju till exempel inte påverka deras utpris på något sätt.

    #176105
    Tailwind
    Medlem

    @Göran 79087 wrote:

    Jag vet inte vad som är rätt eller fel.
    Men som ÅF skulle jag säga “Tack o adjö”

    Jag kanske ska tillägga att det handlar om butiker som i huvudsak säljer via butik men även har näthandel.

    Varför skulle du säga tack och adjö? Du får gärna utveckla.

    Anledningen till att jag vill behålla e-handeln för mig själv är dels pengarna men även för att jag vill ha kontroll på hur produkten marknadsförs och att kunden får den service som jag vill att produkten ska förknippas med.

    #176103
    Tailwind
    Medlem

    Jag väcker liv i denna tråd igen.

    Jag står lite mitt emellan. Jag agerar leverantör till återförsäljare men säljer även själv via nätet.

    I dagsläget så är det bara jag som säljer produkten och importerar från USA med ensamrätt i Norden.

    Nu har jag blivit kontaktad av återföräljare som har både fysisk butik och webshop.
    Då jag vill behålla online försäljningen själv kan jag via avtal ge dom rätten att sälja produkten i fysisk butik men ej via nätet?

    Vad är era synpunkter på det? Är det lagligt enligt konkurrenslagen att göra på det sättet tro?

    #175422
    Tailwind
    Medlem

    Jag förstår det, tänkte mest generellt vad man bör tänka på och hur man ska räkna på ett sådant erbjudande.

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)