E-handlare anmäls av Äkta vara

Den ideella föreningen Äkta vara, som driver livsmedelsmärkningen med samma namn, har anmält ett antal matbutiker på nätet till Konsumentverket. De klagade på att innehållsförteckning ofta saknades på produktsidorna hos de olika e-handlarna. Till svar fick de att innehållsförteckningar inte var av principiellt intresse.

Detta var gissningsvis inte det svar som Äkta vara hade hoppats på. Därför vill de nu lyfta en e-handlare som lyssnat på kritiken men samtidigt försöker kringå att behöva lista alla ingredienser.

Annons

Det handlar om nätbutiken Handla24.se som är en e-handelsportal för ICA-butiker. De har bestämt sig för att fotografera produkterna ifrån alla möjliga vinklar och vrår. På detta sätt ska kunderna kunna utläsa ingredienserna direkt i bilden.

– Det har varit ett viktigt projekt och det känns bra att alla kunder nu kan ta del av all information om produkten. Speciellt alla kunder som har behov av specialkost Sär/När eller den medvetna konsumenten som vill veta mer om varan innan köp. Vi har medvetet valt en hög förstoringsnivå så att även synsvaga som inte klarar av att läsa på förpackningen ska kunna ta del av samma information, säger Martin Åkerberg, som är ansvarig för projektet.

Vi tycker att ICA-butikerna borde ha resurserna till att lista alla ingredienser, men det är kanske ett större jobb än man tror. Nu ska de i alla fall fortsätta med att fotografera alla produkter, ifrån åtta olika vyer, och därmed löser de problemet med innehållsförteckningen. Vill ni se hur det ser ut tar ni er till butiken i Halmstad, fast på nätet.

Källa: press

Uppdatering:
Efter påpekande i kommentarerna vill vi klargöra vad Handla24 är:
"Handla24 är ett näthandelskoncept för ICA butiker. Utvecklad av ICA handlare till andra ICA handlare som vill sälja livsmedel på nätet. Bolaget ägs och drivs av ICA handlare för att garantera en långsiktig utveckling som gynnar alla butiker som är anslutna till konceptet." -källa

Annons