1,6 miljoner ska rädda städerna från e-handelsdöden

"Utmanas av ökad e-handel".

Styrelsen för branschorganisationen Fastighetsägarna GFR meddelar idag att de beviljat 800 000 kronor till fem olika städer. Planen är att utveckla områden i Göteborg, Skövde, Tranås, Arvika och Vänersborg och skapa fler attraktiva A-lägen genom investeringar. Enligt GFR ska privata fastighetsföretag i de fem städerna bidra med ett lika stort belopp.

- Skälet är att den traditionella handeln i stadskärnan utmanas allt mer, både av externa handelsplatser och en ökad e-handel. Det gör att stadens aktörer som fastighetsägare, handlare och kommunen behöver samverka för att hitta nya vägar till ett levande centrum, skriver Fastighetsägarna i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Nyligen så gick Svensk Handel ut med sina tips för en hållbar stadsutveckling, i takt med att e-handeln äter upp allt mer av detaljhandeln. Framför allt vill de att politiker och fastighetsägare har en tydlig strategi för detta.

LÄS ÄVEN: Detta måste städerna göra för att hålla liv i handeln

Fastighetsägarna GFR har under de senaste tolv åren delat ut 20 miljoner kronor till liknande projekt där man ska rusta upp områden så att de blir mer attraktiva. En siffra som dock sägs vara dubbelt så stor med tanke på att privata aktörer får bidra med en lika stor summa.

- Det visar att våra medlemmar är beredda att ta ett stort samhällsansvar, säger Rudolf Antoni, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna GFR.

Stråkanalys och shoppingapp

Göteborg får 300 000, utöver det som privata aktörer går in med, och pengarna ska bland annat gå till en stråkanalys men också en shoppingapp som ska hjälpa besökarna att hitta i stadskärnan. I Arvika är dock e-handelsfokuset hundraprocentigt och där verkar pengarna gå till det som Svensk Handel rekommenderat.

- I Arvika finns ett behov av att möta konkurrensen från e-handeln och ta ett grepp kring den handel som finns i stadskärnan. Därför satsas det nu på utbildning och en handlingsplan utifrån den gemensamma målbilden för framtidens Arvika, skriver Fastighetsägarna.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!