166 000 svenskar blev ID-hackade – värst för Hotmail och Gmail

"Finns ett antal möjliga förklaringar".

Försäkringsbolaget MySafety rapporterar att runt 166 000 identitetsuppgifter har blivit kapade under 2019, samtidigt som drygt 2 miljoner har utsatts för ett försök till ID-kapning. Värst ska det vara för konton hos Hotmail och Gmail.

LÄS ÄVEN: 1 200 ID-kapningar online på en månad: ”Svårt att göra något åt”

Annons

Över en tredjedel av svenska användaruppgifter har hackats det senaste året. Ofta börjar det med att bedragaren kommer över känsliga uppgifter på nätet vilket leder till att varor köps och lån tas i den drabbades namn, skriver företaget i ett pressmeddelande.

De mest drabbade e-postprogrammen är Hotmail med 3848 hackade konton, därefter följer Gmail med 3571, Telia med 1147 och Live med 548.

Enligt rapporten är män utsatta för ID-kapning i större grad än kvinnor, och det är främst åldersgruppen 30 till 44 år som är mest utsatt för försök. Företaget har även identifierat att det sker cirka 4 försök till identitetskapningar i minuten, och cirka 187 000 i månaden i Sverige.

Men trots att 166 000 identitetsuppgifter är ett högt antal är siffran lägre än året innan. Under 2019 minskade antalet ID-kapningar med 3,3 procent.

Enligt årets undersökning har 2,2 procent av Sveriges befolkning drabbats av en ID-kapning under året som gått. I reella tal motsvarar det dryga 166 000 personer. Det är mycket glädjande att konstatera denna minskning, från förra årets 3,3 procent och 237 000 personer. Men samtidigt är det lite för tidigt att dra slutsatser av typen att det är en riktig tillbakagång, skriver Pa Prabert, Kommunikationschef på MySafety, i rapporten.

Det finns ett antal möjliga förklaringar till varför vi ser denna minskning. Vår spontana analys är dock att kännedomen om ID-kapningar har ökat markant hos allmänheten under de senaste åren och att kunskapen i dag är förhållandevis hög.

Annons