250 försvunna paket – PostNords expert varnar för kriminell liga

"Alla varningsklockor ringer".

För PostNords säkerhetsavdelning har det knappast varit någon lugn start på höstterminen. Säkerhetschefen Alexis Larsson och hans team har tillbringat flera dagar med att spana på personer som misstänks ligga bakom en rad bedrägerier där kriminella personer med hjälp av Mobilt Bank-ID har beställt varor i andra personers namn.

Paket värda 10 000 kronor

Enligt PostNords analys har bedragare kommit över 250 försändelser på det här sättet sedan början av sommaren. Av dem ska PostNord ha lyckats stoppa 175.

Annons

Och det är inte PostNords uppgift över huvud taget. Vår uppgift är att ta paketet från adress A till adress B, men kan vi hjälpa till så gör vi såklart det. Vi har en ganska offensiv säkerhetsavdelning, säger Alexis Larsson.

Tror du att det finns ett mörkertal utöver de här 250 paketen?

Det finns garanterat ett mörkertal, vi fångar inte alla. Och siffran 250 paket gäller dessutom bara för PostNord och från juni och framåt. Vi har ingen uppgift om hur det såg ut under våren för då arbetade vi inte aktivt med de här bedrägerierna på samma sätt.

Paketen som bedragarna beställer innehåller generellt sett hemelektronik och brukar enligt Alexis Larsson ha ett ungefärligt värde på cirka 10 000 kronor per paket.

För någon vecka sedan kunde vi berätta att PostNords säkerhetsteam hade genomfört en spaning som resulterade i att ett signalement på en misstänkt gärningsman kunde överlämnas till polisen. Så sent som i går gjorde samma grupp en ny spaningsinsats, denna gång i Södertälje, som resulterade i att Alexis Larsson och hans kollegor tillsammans med polisen kunde genomföra ett gripande.

"Har inte gjort sin hemläxa"

Exakt vad den misstänkte har för roll i sammanhanget är något oklart - han kan enligt Alexis Larsson vara en så kallad målvakt - men insatsen resulterade i att sex paket med gods av ett sammanlagt värde på 80 000 kronor kunde omhändertas.

Vi kommer att fortsätta försöka stoppa de här dåden, men egentligen är det våra kunder, det vill säga e-handlarna, som måste ta ansvar för paketen de skickar ut, säger Alexis Larsson och tillägger att han har en nära dialog med flera e-handelsföretag gällande de här frågorna.

Jag förstår att det inte är helt enkelt och att vi på PostNord har en annan helhetsbild, men skickar man ut varor för 50 000 kronor till en 18-åring utan inkomst då har man inte gjort sin hemläxa. Speciellt när varorna inte ens ska levereras till kundens hemadress. Alla varningsklockor ringer och ändå upptäcker man inte vad som händer.

Annons

Alexis Larsson berättar att PostNord vid det här laget har lämnat över sin utredning till polisen och att den innehåller så pass mycket information att polisen nu bör ha "tillräckligt med uppgifter för att gå längre upp i hierarkin".

Det är många personer som är inblandade men min uppfattning är att det är samma liga som står bakom en stor del av de senaste månadernas paketbedrägerier.

LÄS ÄVEN: PostNord ute på ny tjuvjakt - "lite besviken på e-handlare" 

Annons