27-årig civilingenjör satsar på e-handel för uthyrning: ”Enligt plan”

GearRentle hyr ut friluftsutrustning "behovet är stort".

GearRentle grundades 2021 av den då 27 årige jämtlänningen Anton Andrée. Han älskar friluftsliv och såg ett behov på friluftsmarknaden.

Jag håller på med friluftsliv själv och insåg att jag hade många prylar som låg och dammade mellan användandet, säger han.

Annons

Han tänkte direkt uthyrning. Första året erbjöds uthyrningen via etablerade marknadsplatser så som Blocket och Hygglo, men i maj i år lanserade han hemsidan GearRentle.se.

Företagets mål är att göra friluftsliv mer lättillgängligt, mer njutbart och samtidigt skapa hållbara konsumentbeteenden, berättar han.

Anton har växt upp i Strömsund och som son till en sporthandlare i Jämtland har friluftsliv och tillhörande utrustning präglat uppväxten. Efter en avslutad civilingenjörsutbildning inom datavetenskap ville Anton kombinera intresset av friluftsliv med sin tekniska kompetens, resultatet blev en e-handel.

Det var bra att starta via Hygglo. Men de tar cirka 10 till 12 procent av uthyrningskostnaden, så det blev inte mycket pengar kvar.

"Kan spara pengar"

Anton har tack vare sin tekniska kompetens lyckats bygga upp GearRentles hemsida själv och därmed sparat en del uppstartskostnader.

Det går enligt plan. Jag köpte på mig ett litet lager med friluftsprylar och nu är uthyrningen igång.

Vad är hetast att hyra just nu?

Det är specialiserade produkter, som till exempel cykelväskor för mountainbikes. Det är mer speciella väskor än andra cykelväskor. Dessa sätts fast under styret eller under sadeln och är ganska dyra, så där kan man definitivt spara pengar genom att hyra.

Annons

Har du allt som efterfrågas just nu? 

Nej, jag har inte så mycket lättviktsutrustning som efterfrågas. Det har blivit en grej att allt som folk ska ha med sig upp på fjället, till exempel, ska väga så lite som möjligt. Så fler sådana produkter behöver jag skaffa.

"En affärsidé jag tror på"

Hittills, sedan i maj, har Anton Andrée hyrt ut prylar för 10 000 kronor och köpt in produkter för 35 000 kronor.

Det var ungefär så jag tänkte att det skulle se ut efter bara ett par månader. Jag tänker att jag kan ha produkterna i två, tre år och sen sälja dem second hand.

Vad blir nästa steg för GearRentle? 

Det är en affärsidé jag tror på, istället för att alla ska köpa kan man hyra. Jag tänker försöka skala upp det här konceptet. Så nu letar jag finansieringsmöjligheter på lite olika håll. Och så ska jag se till att det finns ett vintersortiment att hyra när vintern är här.

Anton har, som sagt, friluftsllivet i blodet, hans farfar startade den sportbutik som Antons pappa driver idag.

Den hette från början André Sport, men är idag en Team Sportia butik, berättar Anton.

Vilka är dina egna favoriter vad gäller friluftsaktiviteter? 

De aktiviteter där man får vara ute under en längre tid och bo i naturen. Paddling och cykling är några av favoriterna.

Annons