3 av 4 har avbrutit onlineköp på grund av betalstrul

Lösningen: biometri?

Kortbolaget Visa meddelar att biometri är på frammarsch samtidigt som många stöter på problem med traditionella lösenord, speciellt inom e-handeln. Enligt Visas undersökning så tycker 65 procent av de tillfrågade, svenska konsumenterna, att biometri, som exempelvis fingeravtryck eller ansiktsigenkänning, är både säkrare och lättare att använda än vanliga lösenord.

4 av 10 svenskar ska varje vecka använda biometriska betalsätt för att betala, enligt undersökningen. 41 procent använder fingeravtryck regelbundet för att betala, medan motsvarande siffra för lösenord är 67 procent.

Annons

De traditionella lösenorden kommer självklart att finnas kvar även framöver, det finns fortfarande många människor som inte har tillgång till biometri. Men för många kommer lösenorden främst fungera som en backup-lösning. Fler än hälften av kortanvändare i Skandinavien skulle byta bank eller kortutgivare om de inte kan erbjuda biometriska lösningar. Intresset är alltså stort, säger Eilin Schjetne, Product director på Visa, i ett pressmeddelande.

"Dessutom kommer det betyda en ökad säkerhet"

Enligt undersökningen skapar även lösenord en hel del problem inom e-handeln. 3 av 4 säger sig nämligen ha avbrutit sitt onlineköp någon gång på grund av betalstrul. Den vanligaste anledningen är att man inte har sitt kort nära till hands, men efter det så är det inloggningsproblem och att man glömt sitt lösenord. Här ser Visa en möjlighet för biometri att göra skillnad.

Uteblivna köp på grund av osmidiga betalningar kan skapa förluster som e-handlare inte har råd med. E-handeln hålls tillbaka av kunder som inte orkar hantera en krånglig check-out-process. Det kan biometriska betalmetoder vara lösningen på. Dessutom kommer det betyda en ökad säkerhet och att kunder kan handla utan att behöva komma ihåg sitt lösenord, säger Eilin Schjetne.

Några siffror från studien:

  • 55 procent tycker att det är frustrerande att betala med lösenord, då de lätt glömmer bort det.
  • 48 procent upplever att det är tidskrävande att betala med lösenord.
  • 20 procent av svenskarna använder samma lösenord till alla sina konton.
  • 31 procent tycker att den största fördelen med biometrisk autentisering är att det är lättare och snabbare än traditionella lösenord.
  • 38 procent har betalat med biometri senaste veckan.

Annons