54 IKEA-anställda lämnar efter e-handelsanpassningen

En fjärdedel valde att acceptera erbjudandet.

I början av sommaren kunde vi rapportera att totalt 700 anställda inom Inter Ikea Systems hade fått ett erbjudande om att avsluta sin anställning hos företaget gentemot ekonomisk ersättning. Beskedet var ett direkt resultat av att Ikea alltmer anpassar sin organisation efter den ökande e-handeln.

LÄS ÄVEN: 700 kan få gå när Ikea ställer om till e-handel

Annons

Jobbar augusti ut

220 av de 700 anställda som hade fått valet att sluta jobbade på någon av Ikeas arbetsplatser i Malmö och Helsingborg och av dessa ska 54 anställda nu ha valt att acceptera erbjudandet. Detta enligt sajten 8 till 5, som även tidigare rapporterat om händelserna på Ikea.

I Nederländerna, där de flesta av de berörda anställda jobbar, har endast ett 40-tal personer valt att sluta. Alla som lämnar sina jobb gör det när augusti månad är till ända.

- För Sveriges räkning är det rätt så många som har antagit erbjudandet, men jag tror också att det finns goda möjligheter att vidareutveckla den kompetens som finns kvar i bolagets svenska del, säger Susanne Håkansson, ordförande för Unionenklubben på Ikea, Ikano och Inter Ikea, till 8 till 5.

"Många glada tillrop"

Enligt henne ska de flesta anställda som hon har pratat med haft förståelse för att Ikea måste genomföra vissa organisationsförändringar i samband med omställningen till e-handeln.

- Vi fackliga representanter har fått många nöjda tillrop från våra medarbetare som tycker att villkoren i erbjudandet är bra. Dessutom har samtliga kolleger som jag pratat med sagt att de har full förståelse för att Ikea måste genomföra förändringar i organisationen, säger Susanne Håkansson.

Hur mycket pengar var och en kan få om de väljer att sluta beror på hur länge medarbetaren har varit anställd samt på dennes ålder, men för samtliga så rör det sig om 12-24 månadslöner.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!