8 av 10 norrmän ska handla på nätet närmaste halvåret

Våra norska grannar tycker helt klart att det är koseligt att shoppa på nätet. I en ny undersökning säger 8 av 10 norrmän att de kommer att e-handla under årets sista sex månader. 15 procent säger samtidigt att mellan en fjärdedel och hälften av allt de ska handla kommer att köpas via nätet.

En ny norsk undersökning från YouGov, utförd av Oslo Handelsstands Forening, visar att norrmännen helt klart omfamnat e-handeln. Hela 82 procent av de tillfrågade svarar nämligen att de kommer att shoppa på nätet under årets sista sex månader.

I andra änden av skalan känner sig endast 6 procent säkra på att de inte kommer att göra det. Samtidigt säger 15 procent att mellan en fjärdedel och hälften av allt de ska handla under det sista halvåret, kommer att köpas via nätet.

Annons

– Folk uppskattar att de kan sitta hemma i soffan och handla när som helst på dygnet, ofta till ett lägre pris. Återigen ser vi att bekvämlighet betyder mycket i människors köpvanor. Man kan undra om folk har blivit "lata" eller om det är den så kallade "tidspressen" som spelar in här, säger Lars Fredriksen, Utvecklingschef i Oslo Handelsstands Forening.

Priset viktigast för män

Bekvämlighet är dock inte allt. Att nätbutiker ofta har ett brett sortiment och utbud av produkter i lager spelar också stor roll för många konsumenter.

Undersökningen visar också att priset spelar in, men i en allt högre utsträckning för männen. Sju av tio män säger att priset hör till en av de viktigaste pusselbitarna, medan bara drygt hälften av kvinnorna håller med i den frågan.

– Det är en överraskande skillnad. Även om många män har högre inkomster än kvinnor, är de fortfarande mer angelägna om att köpa saker till ett lägre pris, säger Lars Fredriksen.

 

Källa: Netthandel.no

Annons
Annons