En färsk global undersökning från Accenture, med svar från 18 000 konsumenter i 14 länder, visar att svenskarna är märkbart pessimistiska kring sin privatekonomi.
Endast 26 procent tror att deras inkomst kommer att förbättras under det kommande året, en siffra som ligger under det globala snittet på 32 procent. Denna oro skapar nya beteenden där tillit och varumärkeslojalitet får en allt större betydelse.
Lojalitetens dolda värde
Även om svenska konsumenter generellt sett är kända för att vara prismedvetna, visar undersökningen att lojalitet kan förändra spelplanen markant.
Sverige har visserligen en lägre andel emotionellt drivna kunder (18 procent) jämfört med det globala genomsnittet (25 procent), vilket tyder på ett större fokus på pris. Men för den grupp som väl är lojal, ser kalkylen helt annorlunda ut.
I en tid av ekonomisk osäkerhet och skiftande konsumentbeteenden ser vi att lojalitet blir allt viktigare för att driva tillväxt och lönsamhet, särskilt bland yngre konsumenter, säger Snjezana Maric, ansvarig för Accentures affärsområde för detaljhandelsstrategi i Norden.
Även om svenska konsumenter generellt sett är mer prismedvetna, visar vår undersökning att de svenskar som är lojala till ett varumärke är mindre priskänsliga än det globala snittet.
Lojala svenska konsumenter är 70 procent mer benägna att acceptera ett högre pris. De är också 40 procent mer benägna att dela med sig av personlig data och hela 80 procent mer sannolika att köpa tilläggsprodukter, en slående skillnad mot det globala genomsnittet på 30 procent.
Nyckeln till relevans
Hur bygger och bibehåller man då denna värdefulla lojalitet? Enligt Accenture ligger en stor del av svaret i personalisering och relevans, där artificiell intelligens spelar en huvudroll.
Lojalitet kan skapa ett otroligt värde, så länge det hanteras på rätt sätt. Svenska konsumenter som är emotionellt drivna genererar ännu mer värde tillbaka till varumärken, men varumärken behöver investera mer i relevans, menar Snjezana Maric.
Vår undersökning visar att svenskar inte tycker att erbjudanden i lojalitetsprogram är anpassade för dem i samma utsträckning som i övriga världen (49 procent jämfört med 66 procent). Här kan generativ AI användas för att i högre grad skräddarsy erbjudanden så de som är lojala förblir det.”
Användningen av AI är redan utbredd. Hela 62 procent av svenska konsumenter använder idag generativ AI (GenAI).
För e-handeln är det anmärkningsvärt att 31 procent använder AI som rådgivare vid köp, och 7 procent rankar GenAI som sin mest betrodda källa för köpbeslut.
Detta signalerar en fundamental förändring i hur kundresan inleds och genomförs.
Vi är nu i ett tidigt skede av en förflyttning från hur vi söker inspiration, information och interagerar med varumärken. Kundresan tar allt oftare avstamp i skräddarsydda rekommendationer från tredjeparts AI-tjänster, vilket i sin tur kräver att företag anpassar sin kanalstrategi och marknadsföring därefter. Eftersom svenska konsumenter redan är bra på att jämföra priser gör handeln klokt i att anamma AI-teknologin tidigt, avslutar Snjezana Maric.