Adlibris flyttar utomlands för att sänka momsen

Adlibris har planer på att starta bolag i Luxemburg för att slippa undan den höga svenska momsen på e-böcker. Om det inte blir någon lagändring säger företagets vd Magnus Dimert att man flyttar utomlands.

E-böcker utgör fortfarande en liten del av Adlibris totalomsättning, runt en halv procent. Men under 2012 mer än fördubblade Adlibris sin försäljning av e-böcker, och man tror att 2013 kan vara året då det tar fart rejält.

– Explosionen har inte hänt än, men det har varit en tydlig stark utveckling. Jag tror vi kommer att komma till en brytpunkt då det verkligen tar fart. Det är jättesvårt att säga när, men jag skulle absolut satsa på att det händer i år, kommenterade Linnéa Wiklund på Adlibris det hela tidigare i år.

Annons

Men nätbokhandeln är inte nöjda med den moms som gäller för e-böcker, och funderar nu på att göra som Amazon och Apple. Man har helt enkelt planer på att starta ett bolag i Luxemburg för att slippa den höga svenska momsen på e-böcker.

En enkel flytt

Genom att starta ett dotterbolag för e-böcker i Luxemburg kan Adlibris sänka momsen från 25 till 3 procent. Man säger dock att man helst hoppas på att regeringen ska lägga fram ett förslag om likställd moms på alla böcker, men hittills har inget hänt. Och nu börjar man tröttna.

Enligt Adlibris vd Magnus Dimert skulle det inte vara några problem med att snabbt starta upp ett bolag i Luxemburg och skicka böckerna därifrån istället.

– Får vi indikationer på att inget kommer att hända så flyttar vi. Från att vi trycker på startknappen tar det några månader att komma igång, säger Magnus Dimert.

 
Källa: Svensk Bokhandel

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!