Alibaba investerar $1 miljard i Sydostasiens ”Amazon”

Alibaba investerar 500 miljoner dollar i Lazada och köper befintliga aktier för ungefär lika mycket.

Svenska investmentbolaget Kinnevik meddelar idag att man säljer nära 4 procent av aktierna i Lazada till ingen mindre än Kinas nätjätte Alibaba. Transaktionen ska ligga på 57 miljoner dollar för 3,8 procent av Lazada, en Amazon-lik sajt skapad av Rocket Internet. Kinnevik är dock inte det enda bolaget Alibaba köpt aktier av.

Värdering på $1,5 miljarder

Lazada och Alibaba har ingått i en transaktion där Alibaba investerar 500 miljoner dollar i Lazada. Alibaba kommer att ha en kontrollerande andel i e-handelsföretaget efter transaktionen och Lazada ska då värderas till 1,5 miljarder dollar.

Annons

Alibaba har utöver investeringen på 500 miljoner dollar även köpt aktier av befintliga ägare, exempelvis Kinnevik, men även Rocket Internet med flera. Totalt meddelar Alibaba att man investerat ungefär 1 miljard dollar i Lazada.

- Transaktionen är ett erkännande av den starka position som Lazada har byggt upp under de senaste fyra åren. Att Alibaba kommer in som en stor aktieägare kommer att ytterligare stärka bolagets möjlighet att genomföra sina tillväxtplaner. Vi är glada att kunna välkomna Alibaba som en partner, säger Lorenzo Grabau, VD för Kinnevik och ordförande i Lazada.

Lazada är en heltäckande e-handelsplattform för lokala och internationella säljare. Plattformen är tillgänglig för konsumenter på sex marknader i Sydostasien.

"Det finns betydande synergier"

Kinnevik kommer efter transaktionen att äga 3,6 procent av Lazada. VD för Lazada, Maximilian Bittner, ser fram emot att jobba tillsammans med Alibaba.

- Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Alibaba och tror att det finns betydande synergier som kommer att ge stora fördelar för våra kunder, säljare, varumärken och det bredare ekosystemet för e-handel i Sydostasien, kommenterar Maximilian Bittner.

Lazada hoppas nu kunna ge de 550 miljoner konsumenterna i regionen tillgång till det bredaste och mest unika sortimentet.

Annons