Alibaba köper in sig i amerikansk E-handelssajt

Den kinesiska e-handelsjätten har köpt aktier till ett värde av 56 miljoner dollar i flash sale-sajten Zulily. Något som innebär att man nu äger mer än 9 procent av bolaget.

Den Seattle-baserade e-handlaren Zulily lanserades 2010 och säljer bland annat kläder, leksaker och heminredning. Deras försäljning består av flash sales och varje dag presenteras en mängd erbjudanden där kunderna kan spara upp till 70 procent på utvalda produkter.

Förutom att man dragit in nästan 140 miljoner dollar i riskkapital börsnoterades bolaget i november 2013. Sedan i februari 2014, då aktien var uppe i 72,75 dollar, har det gått tyngre på börsen och i förra veckan var aktien nere strax under 11 dollar.

Annons
Annons

Då passade den Alibaba på att köpa ett gäng Zulily-aktier till ett värde av 56,2 miljoner dollar. Det är inte första gången som den kinesiska e-handelsjätten köper aktier i Zulily och Alibabas ägarandel i bolaget ska nu uppgå till 9,3 procent.

Hälften utanför Kina

Totalt ska Alibabas aktieinnehav i Zulily vara värt kring 153 miljoner dollar baserat på fredagens stängningskurs på 13,30 dollar. Alibaba har sedan sin egen börsnotering i höstas investerat stort i och utanför Kina. Under de senaste tolv månaderna har Alibaba investerat minst 2,4 miljarder dollar i bland annat ett kinesiskt fotbollslag, en mobiltelfontillverkare samt en indisk betaltjänst och marknadsplats, för att nämna några.

I mars stod e-handeln i Kina för 80 procent av Alibabas intäkter medan onlineförsäljningen utanför stod för drygt 9 procent. Bolagets ordförande och grundare, Jack Ma, säger dock att Alibabas mål är att 50 procent av intäkterna ska komma från verksamheter utanför Kina.

– Alibaba fortsätter fokusera på att göra investeringar i framåttänkande och innovativa entreprenörer som utvecklar ledande produkter och teknologi. Zulilys team har en tilltalande vision för framtiden som ligger i linje med vår investeringsfilosofi, säger Jennifer Kuperman, vd för Alibabas internationella företagsangelägenheter.

 

Källor: IRSeattle Times

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!