Alibaba satsar miljoner i nytt logistiksamarbete

Logistik och distribution är Kinas stora akilleshäl när det gäller e-handel. Men det är något som landets e-handelsjätte Alibaba vill ändra på. Nu satsar man vidare på målet som innebär 24-timmars leveranser i hela landet genom att investera 364 miljoner dollar i Haier Electronics.

Alibaba, Kinas största e-handelsföretag, har investerat 364 miljoner dollar i Haier Electronics, ett kinesiskt vitvaruföretag. Investeringen är dels i Haiers e-handelsplats Goodayart, men även i deras logistikverksamhet.

Haier har under en längre tid strävat efter att bli ett vitvaruföretag verksamt även utanför Kina och har bland annat köpt upp det Nya Zeeländska företaget Fisher & Paykel Appliances. Deras logistikverksamhet, som har hand om deras egna leveranser och andras, är dock den verksamhet som fått ett rejält uppsving den senaste tiden.

Annons
Annons

Logistik och distribution står nu för en stor del av företagets försäljning, med upp till 11 procent av företagets intäkter. Under årets första sex månader omsatte deras logistikverksamhet drygt 4,4 miljarder dollar.

70 procent av paketförsändelserna

Tillsammans ska Alibaba och Haier nu utveckla logistikverksamheten för att gynnna både dem själva och de som säljer på deras e-marknadsplatser. Logistik och distribution är något som än så länge är rejält eftersatt i Kina, trots en snabbt växande e-handel.

Alibaba, som säger sig generera 70 procent av paketförsändelserna i Kina, gör dock sitt bästa för att revolutionera landets detaljhandel, och fram till 2020 planerar man att investera 16 miljarder dollar i logistik för att få tillgång till flera hundra miljoner nya kunder.

Det nya samarbetet kommer främst att inrikta sig på att göra leveranser till mer avlägsna hörn i Kina möjligt. Även mindre städer runt om i landet omfattas av den här satsningen. Målet enligt Alibabas grundare och numera styrelseordförande Jack Ma, är att i framtiden skapa ett distributionsnätverk som kan leverera inom en dag över hela Kina.


Källor: Bloomberg, Reuters, Quarts

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!