Alibaba vill att du ska betala med ett leende

Den mobila handeln växer och flera aktörer jobbar för fullt med att ta fram smidiga lösningar för att betala med mobilen, både på nätet och i riktiga livet. Så även Alibaba och e-handelsjätten har nu tagit fram en ny teknik som gör att användaren kan verifiera köpet med ansiktsigenkänning.

Medan Apple och en rad andra konkurrenter jobbar för fullt med biometrisk autentisering så att mobila användare ska slippa lösenordskrångel i framtiden, ofta med hjälp av fingeravtryck, har Alibaba ögonen på ansiktsigenkänning.

Under en IT-mässa i helgen ska nämligen Alibabas grundare, Jack Ma, ha visat upp en ny teknik som gör att användare sömlöst ska kunna scanna av sitt ansikte med hjälp av en smartphone, för att verifiera sina mobila betalningar.

Annons

Global expansion

Tekniken som man kallar, Smile to Pay, utvecklas av Alibabas dotterbolag Ant Financial Services Group, är fortfarande i beta men tanken är att den ska användas för Alibabas betaltjänst Alipay. Både i mobilen och på nätet.

Än så länge har man ingen tidsram för när en lansering kan ske men efter en utrullning på den kinesiska marknaden finns planer på en global expansion. Namnet till trots ska det dock inte krävas att användaren ler för att verifiera betalningen.

– Tanken är att folk ofta glömmer lösenord, men du kan inte glömma ditt ansikte, säger Miranda Shek, talesperson för Alibaba och Ant Financial.

Annons