Allt fler e-handlare med Swish – kan vara 900 vid årets slut

Bland Swish för handels "tusentals nya kontrakt" finns en hel del nätbutiker.

"En fantastisk ökning och handlare med otroligt bra konvertering". Så beskrev Swishs presskontakt Per Ekwall situationen för tjänsten Swish för handel när vi pratade med honom för knappt två veckor sedan.

771 anslutna e-handlare

Enligt Ekwall hade Swish skrivit tusentals nya kontrakt med butiker som valt att ansluta sig till Swish för handel sedan servicen kom igång igen i vintras, och de tidigare problemen verkade vara som bortblåsta.

Annons

- Det är klart att det är tråkigt att handlarna drabbades då. Men jag tror inte att det påverkar efterfrågan i dag. Det spelar ingen roll att det inte funkade innan, det viktiga är ju att det gör det nu, sade Per Ekwall bland annat.

Nu har vi undersökt saken vidare, och kommit fram till att de tusentals nya kontrakten till stor del troligtvis rör butiker och tjänsteföretag som kanske inte har detaljhandel på nätet som sin primära verksamhet.

Enligt Ehandelsindex är för närvarande 771 butiker anslutna till Swish, vilket kan jämföras med 563 butiker för ett år sedan. Då ska man dock komma ihåg att en del av de här kan ha haft Swish ett tag, och att en del kanske erbjuder sina kunder andra varianter av Swish än Swish för handel.

37 procents ökning på ett år

När vi tidigare i våras publicerade en topplista över de snabbast växande e-handelsleverantörerna just nu, kunde vi konstatera att Swish hade vuxit med 11 procent mellan januari och maj i år. När vi nu jämför med hur det såg ut för ett år sedan är ökningen alltså 37 procent.

- Fortsätter utvecklingen i samma riktning och i samma takt kommer 900 butiker att vara anslutna till Swish vid årets slut, säger Joakim Andersen, analytiker på Ehandel.se. 

Utvecklingen i antal butiker för Swish i Ehandelsindex under det senaste året

Över 60 procent Swishbetalningar

Fagert.se har erbjudit Swish som betalmetod sedan maj 2016, helt enkelt för att det har efterfrågats av kunderna. På grund av de tidigare problemen med Swish för handel har e-handlaren hittills använt Swish företag, men planerar att inom kort gå över till handelsvarianten.

- Mellan 60 och 65 procent är Swishbetalning hos oss, och det har ökat hela tiden, skriver butiksägaren Carola Feltman till Ehandel.se.

Annons

Annons