Amazon allt närmare den danska bokmarknaden

Amazon ryktas nu vara på väg in i Danmark. Man ska redan ha varit i kontakt med danska bokdistributörer och samtidigt har ett antal nätbokhandlare i landet slagit igen av strategiska skäl.

Tidigare har vi skrivit om Amazons planer på att ge sig in i Ryssland med hjälp av e-böcker. Nu verkar man även vara intresserade av vårt grannland Danmark. För några veckor sedan ska bokgiganten ha kontaktat den danska bokdistributören Nordisk Bog Center, NBC, för att undersöka villkoren för att erhålla leveranser av danska böcker. Under hösten fick svenska distributörer en liknande förfrågan.

– Jag kommer inte bli förvånad om Amazon plötsligt meddelar att de kommer till Danmark. Världen kommer inte att gå under om det händer, men vi kommer att få kämpa från hus till hus, säger Lars Boesgaard, vd för bokförlaget Lindhardt & Ringhof.

Annons

Amazon själva är dock sparsamma med information om ryktena som just nu florerar och säger att de inte kommer att göra något uttalande om vilka planer de har, eller kanske inte har.

Har de finansiella musklerna

Men om Amazon väljer att satsa på Danmark och den skandinaviska marknaden kan nu vara en bra tidpunkt då två av de stora nätbokhandlarna i landet har gett upp. NBC-ägda Gyldendals nätbokhandel g.dk har stängt och svenska Adlibris har nu efter flera års försök sagt adjö till Danmark och sålt till Saxo.com.

– När vi gav upp g.dk var det av strategiska skäl och med hänsyn till framtiden där det kommer att vara vinnaren på marknaden som tar allt. Det är de finansiella musklerna och förmågan att stanna under vatten längst tid som kommer att vara avgörande, säger Stig Andersen, vd för Gyldendal.

Han påpekar också att Amazon tidigare har visat att de är redo att gå med förlust under en lång tid om de är intresserade av att etablera sig på en marknad.

– Om de till exempel beslutar att alla digitala böcker bör kosta en femtiolapp så kan de göra det. Det skulle inte vi kunna göra särskilt länge, säger Stig Andersen.

Ettan hoppas bli tvåa

I dag är Saxo.com med en omsättning på 200 miljoner danska kronor Danmarks största nätbokhandel, men Jørgen Balle Olesen, vd och grundare av Saxo.com, är fullt medveten om att det kan komma att ändras.

– Men jag hoppas att det fortfarande kommer att finnas utrymme för en nummer två, säger han.

Och Arnold Busck Helle Busck Fensvig, vd för boghandlerkæden, tror också att det kommer att få mycket stora konsekvenser om Amazon etablerar sig i Danmark.

Annons

– Initialt kommer det att ha störst påverkan på förlagen eftersom Amazon med sin ekonomiska styrka kan driva förlag att sälja till låga priser. Men det kommer också innebära att det blir betydligt färre danska nätbokhandlare än idag.

Källa: Politiken.dk

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!