Amazon börjar betala skatt under pågående utredning

Amazon slutar kanalisera sin europeiska försäljning via Luxemburg och ska nu betala skatt i enskilda länder.

Amazon, och flera andra stora företag som Google, Apple och Starbucks, har under en längre tid varit föremål för en rad utredningar gällande påstådd skatteflykt i Europa. Amazon å sin sida har kanaliserat nästan hela sin europeiska försäljning via Luxemburg, något som även ska ha skett med hjälp av förmånliga skatteavtal.

I oktober inledde därför EU-kommissionen en fördjupad granskning av Luxemburgs lättnader i bolagsskatten för Amazon. Något som kommissionen misstänker strider mot EU:s statsstödsregler och preliminära undersökningar har också visat att så kan vara fallet.

Annons
Annons

Granskningen är ännu inte avslutad men Amazon meddelar nu att man kommer att börja betala skatt i ett antal utvalda europeiska länder.

Två år gammalt beslut

En talesperson för Amazon säger att företaget kommer att börja rapportera sin försäljning i Storbritannien, Tyskland, Italien och Spanien. Om Amazon planerar att redovisa sin försäljning i ytterligare länder är ännu oklart men beslutet kommer troligtvis resultera i betydligt högre skattekostnader för Amazon.

Man säger dock att beslutet inte beror på den granskning som inleddes i höstas och att beslutet togs för två år sedan.

 

Källa: WSJThe Verge

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!