Amazon ett steg närmare att byta ut personal mot robotar

Se upp där ute på lagret för robotarna kan ta ditt jobb.

Amazon Picking Challenge gick nyligen av stapeln för andra året i rad. Denna gång ägde tävlingen rum samtidigt som RoboCup 2016 i Leipzig, Tyskland.

Den totala prissumman för tävlingen är på 50 000 dollar för en vinst i båda kategorierna. En robot kan dock vinna plocken och en annan att lägga in produkter i hyllan.

Annons

Medan förra årets 26 deltagande robotar inte imponerade och hälften inte ens lyckades få en enda poäng så ska det i år ha sett mycket bättre ut.

Stora framsteg sedan 2015

Bara fyra robotar fick i år noll poäng i deltävlingarna. En av dessa var dock ifrån KTH. Sverige imponerade alltså inte på e-handelsjätten när det kom till plockandet, men fick 40 poäng i tävlingen där man skulle placera in varor i hyllorna.

Vinnare i årets tävling var Team Delft som tog hem båda deltävlingarna. Laget ska bestå av ett partnerskap mellan TU Delft Robotics Institute och företaget Delft Robotics från Nederländerna.

Video: Det vinnande laget från staden Delft

Laget ska ha jobbat med artificiell intelligens och lärt roboten de 40 föremål som skulle hanteras. Vilket möjliggjorde att den enkelt kunde lyfta dem oavsett i vilken vinkel varorna låg. Robotens arm kröntes även av en sugkopp som ska ha hjälpt till i vinsten.

"Betydligt svårare än förra årets uppgift"

Det japanska laget som kom tvåa i plocktävlingen fick även ett tröstpris då deras robot ska ha varit extra högljudd i mässhallen under tävlingsdagarna. Priset var ett par hörlurar.

Mer intressant än vem som vann är dock att robotarna i år var avsevärt mycket bättre än förra året. Detta samtidigt som tävlingen ska ha varit mycket svårare utformad.

- Årets plockuppgift var betydligt svårare än förra årets, med tätare fack, inneslutna föremål och produkter som är svårare att se och förstå. Lagen antog dock utmaningen och visade mycket mer sofistikerad avläsning av omgivningen och lösningar för manipulation, meddelar Amazon.

Annons

Amazons mål med sin tävling kan tyckas ganska självklar men e-handelsjätten hävdar bestämt att robotarna inte är här för att ta över människornas jobb.

- Robotar förbättrar jobbet för anställda men ersätter dem inte, ska Amazon kommenterat tävlingen.

Den vinnande roboten i år kunde plocka 100 varor i timmen så än så länge bör plockjobben ligga kvar hos oss människor. Men utvecklingen går snabbt så vem vet vad som händer nästa år.


Vinnarna - Team Delft

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!