Amazon ett steg närmare en svensk lansering

Att den amerikanska e-handelsjätten Amazon vill ta sig an Sverige har vi vetat sedan länge. Och när de går in i nya länder är det inte ovanligt att de börjar med sitt ekosystem av Kindle-läsare och e-böcker. De verkar dock ha en del hinder att ta sig över först.

En framgångsrik lansering av sitt e-boksystem i ett nytt land kräver att Amazon först skaffar sig inhemskt material och redan 2012 sades företaget vara i diskussion med Förlagssytem och Bokrondellen kring svenska böcker och relaterad information (metadata).

Igår rapporterade Svensk Bokhandel att Bokrondellens vd, Christer Perslöv, bekräftat att ett avtal är undertecknat med Amazon. Bokrondellen skall vara länken mellan förlag och bokhandel och i deras databas skall de flesta svenska förlag finnas med. Antal titlar i systemet sägs vara runt 650 000 med tillhörande pris, lager, omslagsbilder och texter om böckerna.

Annons

Samtidigt rapporterar Dagens industri att Amazon nu jagar den svenska domänen som ägs av Amazon AB. Ett svensk företag som registrerat domänen 2007 och pysslar med grafisk design.

Att Amazon nu lyckats komma överens med Bokrondellen ska dock vara det viktigaste steget mot att börja kränga svenska böcker i stor skala. Nästa steg sägs vara ett avtal med Förlagssystem. Amazon verkar helt enkelt vara ett steg närmare ett svenskt intåg som många dock förväntat sig i flera år.

 

Källa: VA, Twitter, SvB

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!