Amazon förbjuder Apple TV och Google Chromecast

E-handelsjätten stoppar försäljningen av Apples och Googles strömmande mediaspelare på sin marknadsplats.

Amazon har skickat ut ett mail till sina säljare där man förklarar att Apple TV och Google Chromecast kommer att förbjudas på marknadsplatsen. Säljare som har enheterna listade på marknadsplatsen har fram till den 29 oktober på sig att sälja slut på lagret men redan nu har Amazon stoppat alla nya listningar av produkterna.

Anledningen enligt e-handelsjätten själv är att Apple TV och Google Chromecast inte är tillräckligt kompatibla med Amazons egen videotjänst.

Annons

– Under de senaste tre åren har Prime Video blivit en viktig del av Prime-medlemskapet. Det är viktigt att de strömmande mediaspelarna vi säljer samverkar väl med Prime Video. Roku, Xbox, Playstation, och Fire-TV är utmärkta val, säger en talesperson för Amazon.

En dålig ursäkt

Amazon vill inte kommentera beslutet närmare men kritiker menar att det inte handlar om kompatibilitet. Snarare handlar det om att Amazon inte vill sälja sina konkurrenters produkter när man på senare satsat allt mer på egna liknande produkter, som till exempel Fire-TV.

Michael Pachter, analytiker på Wedbush Securities i Los Angeles, säger att Amazons beslut att begränsa utbudet sänder fel signaler till konsumenterna och att Amazons förklaring inte riktigt håller.

– Färre än 20 procent av Amazon kunder är Prime-medlemmar. Hur är det med resterande 80 procent som vill ha en Apple TV för att strömma Netflix? Jag tycker att Amazons egentliga anledning till att sluta sälja produkterna är ganska illa dold och att det snarare är ett försök att gynna sina egna varor, säger Michael Pachter till Internet Retailer.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!