Amazon sålde varor med hakkors – får kritik i ny rapport

Ska bland annat ha sålt en fidget spinner med nazimotiv.

Amazons omsättning ökar för varje kvartal som går, och bolaget brukar räknas som en av världens största e-handlare.

Tröjor med våldtäktsbudskap

Men bakom framgångssagan finns en baksida - nämligen att Amazon då och då hamnar i blåsväder på grund av varor som säljs på företagets marknadsplats. Genom åren har Ehandel.se bland annat kunnat rapportera om tröjor som uppmanade till våldtäkt och haklappar som anklagades för porrifiering.

Annons

Nu senast handlade det dock om tröjor med narkotikarelaterade budskap, som en av Amazons säljare tyckte var lämpliga för barn.

LÄS ÄVEN: Kokaintröja för bebisar var inte uppskattad av kunderna

Smycke med hakkors-berlock

Och nu är det dags igen. Enligt en ny rapport med namnet "Delivering Hate: How Amazon’s Platforms Are Used to Spread White Supremacy, Anti-Semitism, and Islamophobia" har det bland annat gått att köpa produkter med hakkorsmotiv hos e-handelsjätten.

Enligt nyhetssajten The Verge ska det bland annat handla om ett klistermärke och en berlock med hakkors. Det ska också ha förekommit nazistmotiv på produkter avsedda för barn, som till exempel en fidget spinner.

Rapporten ska också ha konstaterat att Amazon fortfarande haft kvar sydstatsflaggan i sitt utbud, trots att den skulle rensas ut ur sortimentet efter en massaker som ägde rum 2015.

LÄS ÄVEN: Amazon, Google och Ebay rensar ut sydstatsflaggan

Hotar med att stänga av säljare

Enligt Amazon är det även denna gång externa säljare som ligger bakom de oönskade produkterna.

- Tredjepartssäljare som använder vår marknadsplatstjänst måste följa våra riktlinjer, och de som inte gör det kommer att mötas av snabba åtgärder, och deras konton kan komma att stängas ner, ska en talesperson för Amazon ha sagt i ett uttalande.

Annons

Rapporten om hatsymbolerna hos Amazon släpptes för ett par dagar sedan, och det är oklart om produkter har plockats bort ur sortimentet sedan dess. I skrivande stund hittar Ehandel.se bland annat både en berlock och flera andra produkter med hakkorsmotiv när vi besöker Amazon.com.

LÄS ÄVEN: Naziliknande symbol bortplockad ur MQ:s e-handel

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!