Amazon håller inte på att starta e-handel i Sverige

För de som undrade.

Tydligen går det ett rykte om att Amazon är på väg att öppna upp sin e-handel i Sverige. Ryktet verkar växa ur det faktum att Amazon valt att etablera sin molnverksamhet Amazon Web Services i Sverige och därmed införskaffat mark i tre städer i vårt avlånga land. Mer exakt handlar det om Eskilstuna, Västerås och Katrineholm.

I Eskilstuna har Amazon lagt vantarna på 200 000 kvadratmeter mark vilket tydligen fått många att tro att de även ska slå upp ett lager där. Varför Amazon skulle ljuga om sina planer och försöka smyga in sin e-handelsverksamhet, när de i till exempel Australien och Indien varit ganska öppna med det, är något oklart. Frågan är om de som börsbolag ens får mörka sina handlingar på detta vis.

Annons

Computer Sweden har i alla fall grillat Eskilstunas etableringschef Mikael Jonsson och han bekräftar, inte helt oväntat, att det faktiskt är datahallar till Amazons molnverksamhet som ska byggas, och inte något e-handelslager.

– De ska bygga datahallar, det är vi helt säkra på, säger Mikael Jonsson till Computer Sweden.

Detta är förstås även det som Amazon gjort mycket klart i sin kommunikation utåt. Man ska på tre platser sätta upp datahallar till sin AWS-tjänst. Att man gör det på detta sätt med tre olika platser är vad vi förstår helt normalt. Amazon kallar det en AWS-region och den anses ligga i Stockholm, de tre olika platserna är helt enkelt till för redundans i fall att en plats utsätts för någon form av störning.

Ryktet om Amazons inträde i Sverige har för övrigt pågått i många år och att e-handlaren kommer hit någon gång är ganska självklart. Just nu jobbar man dock hårt på att vinna tillväxtmarknader som Indien och så ska man slå upp sin marknadsplats och e-handel i Australien. En öppning som skulle ske idag, lagom innan Black Friday, men som nu verkar ha blivit försenad.

Annons