Amazon i Europa drabbas av ny högsäsong-strejk

Uteblivet möte med facket är orsaken.

Amazons verksamhet i Italien drabbas av ännu en strejk i samband med den riktiga högsäsongen för e-handel. I november kunde vi berätta att anställda på det italienska huvudlagret hotade att strejka under Black Friday, vilket senare också blev fallet.

LÄS ÄVEN: Amazon-anställda hotar med strejk på Black Friday

Annons

Sedan dess tycks dock konflikten ha eskalerat och nu hotar fackföreningarna som är aktiva bland de lageranställda med ännu en strejk - denna gång mitt i självaste julfirandet. Orsaken uppges vara att Amazon i onsdags ska ha vägrat att gå på ett möte som fackföreningarna kallat till, enligt den amerikanska tidningen WWD.

Möte utan resultat

Fackföreningarna ska ha träffat Amazon redan den 11 december, men då utan att lyckas nå någon överenskommelse om de klagomål som funnits från de anställda på långa arbetsdagar och låga löner. 

När Amazon enligt facket vägrade delta i det nya mötet den 20 december, ska facket ha svarat med att kalla e-handelsjättens inställning för “beklaglig”. 

- Det är nädvändigt för Amazon att ta sig an socialt ansvar och att öppna förhandlingar med fackföreningarnas representanter, ska generalsekreteraren för det italienska fackförbundet Fist-Cisl, Pierangelo Ranieri, ha kommenterat saken.

Skickade brev till Jeff Bezos

Fackliga representanter ska också ha skickat brev till Amazon-grundaren Jeff Bezos, liksom till flera italienska ministrar, för att få till en lösning på situationen. Det tycks dock ännu inte ha gett något resultat och totalt ska nu 210 personer ha bestämt sig för att strejka under julruschen.

Amazon ska dock ha gett ett uttalande under onsdagen.

- Amazon är alltid villiga att samarbeta med myndigheter för att fullt ut kunna tillhandahålla information om företaget och vår verksamhet. Vi är fast beslutna att ha en oupphörlig dialog och positivt samarbete med sina anställda samt att skapa en inkluderande och uppmärksam arbetsplats, ska de ha sagt då.

De italienska stejkerna är inte de första som drabbar Amazon i Europa. Även i Tyskland har de anställda flera gånger gått ut i strejk, med liknande krav på bättre arbetsvillkor.

Annons

LÄS ÄVEN: Tyska Amazon-anställda i ny strejk för bättre löner

Annons