Amazon i ny attack mot falska omdömen

Över tusen personer stäms av Amazon efter att ha postat falska kundomdömen på e-handlarens sajt.

Ehandel.se har tidigare berättat att flera stora e-handlare valt att vända sig till domstol efter problem med falska kundomdömen. Nu är det dags igen. Enligt Mashable.com stämmer Amazon över tusen personer som via sajten Fiverr.com erbjudit sig att lägga upp falska recensioner mot betalning. 

Fiverr.com är ett företag som betalar användare för att lägga upp falska omdömen, men Amazon inkluderar inte företaget i sin stämningsansökan utan väljer att vända sig direkt mot personerna bakom omdömena.

Annons

"Svärtar ner varumärket"

Amazon tillåter inte köpta omnämnanden på sin sida och ska enligt uppgift arbeta hårt för att sidans kundomdömen ska hålla en hög nivå. I april gjorde företaget en liknande stämningsansökan, men då mot andra företag, som hade liknande upplägg som Fiverr.com.

- Även om de är få till antalet så är risken att de här recensionerna undergräver förtroendet som kunderna, och de allra flesta av säljarna och leverantörerna har för Amazon. De kan i sin tur svärta ner Amazons varumärke, ansåg företaget vid den stämningsansökan.

Då uppgavs en falsk recension kosta de aktuella företagen mellan 19 och 22 dollar, men i det här fallet har personer visat sig vara beredda att författa ett falskt omdöme för så lite som fem dollar.

Annons