Amazon julstädar bland bokrecensionerna

Recensioner kan vara avgörande så att en ny bok inte går förlorad i den digitala vildmarken. Med nya hårdare regler för att betygsätta böcker vill Amazon ge en mer rättvis bild av författarnas alster. Tilltaget har delat författare och läsare i två läger och samtidigt har en av sajtens flitigaste recensenter som betygsatt över 28 000 böcker hamnat i blickfånget.

Sarkastiska och komiska kundrecensioner har blivit något av en sport på Amazon. Men medan de recensionerna förhoppningsvis är lätta att genomskåda som en kul grej, så finns det andra recensioner som ställer till det för såväl e-handlare som kunder.

Just nu håller Amazon på och storstädar bland bokrecensionerna på sajten efter flera uppmärksammade fall där författare köpt eller manipulerat recensioner på sina böcker. Under de senaste månaderna ska tusentals recensioner ha tagits bort från sajten och Amazon har även skärpt reglerna.

Annons

Bland annat får inte författare längre betygsätta andra författare och man får inte heller längre sätta betyg på familjemedlemmar. Däremot så är det okej att ge en bok som man inte läst fem stjärnor i betyg.

De nya reglerna och den senaste tidens rensning har delat författare och ”recensenter” i två läger. De som inte tycker det är hela världen om någon köper en bok baserat på felaktiga recensioner, och de som tycker om de nya hårdare reglerna.

Sju recensioner om dagen

Den senaste tidens aktivitet har också gjort att den 60-åriga pensionerade bibliotekarien Harriet Klausner hamnat i blickfånget. Hon har betygsatt över 28 000 böcker och får nog anses vara en av Amazons mest flitiga bokrecensenter genom tiderna.

Till hennes ära har det startats en grupp som anser att hon omöjligen kan ha läst så många böcker, och enligt gruppen ska även hennes recensioner vara missvisande.

– Alla i gruppen har blivit lurade att köpa böcker baserat på hennes recensioner, säger Margie Brown från Arizona.

Harriet Klausner som i snitt publicerat sju recensioner om dagen i över ett decennium säger att sömnlöshet och krämpor gör att hon inte sover så mycket. I stället får hon mycket tid över att läsa.

– Har du någonsin läst en Harlequin roman? Den läser du ut på en timme och jag har alltid varit en hastighetsläsare säger Klausner och avslutar med en pik till sina belackare. Skaffa ett liv och läs en bok.

Många anser också att hon är lite väl snäll i sina recensioner och med tanke på att 99,9 procent av Harriet Klausners omdömen är fyra eller fem stjärnor kanske det kan ligga något i det. Kampanjen mot Klausner har lett till att hennes recensioner flyttats ner på sidan. Något som i teorin gör dem mindre inflytelserika.

Annons

Källor: NY Times, The Verge

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!