Amazon kopierar det svenska konceptet obemannad butik

Lansering sker i början av nästa år.

I början av 2016 fick Sverige se världens första obemannade butik i Viken i Skåne. En butik som skapades av Robert Ilijason och fungerade med hjälp av Mobilt BankID. Kunderna identifierade sig vid inträde i butiken och kunde sedan skanna varorna med mobilen och sedan helt enkelt gå hem med dem. En faktura kom sedan på posten. Butiken blev omskriven i medier över hela världen.

Nu har e-handelsjätten Amazon kopierat konceptet med den obemannade butiken. Företaget sägs dock ha jobbat med tekniken i ett antal år så vi kan förmodligen lägga det under "great minds think alike".

Annons

Amazon har även tagit bort ett steg ifrån Robert Ilijasons affär, det steg där du skannar produkterna. I Amazons obemannade butik behöver du, precis som i Roberts butik, identifiera dig för att få komma in. Detta görs med hjälp av mobilen och ditt Amazon-konto, i kombination med en ny mobilapp. Efter det är dock all teknik "osynlig".

En helt annan dimension

När du sedan gått in i butiken så är du i en helt annan dimension där precis allt du gör övervakas av kameror och datorer. Tar du något från hyllan så registreras det direkt med kameror. I videon ifrån Amazon Go, som butiken kallas, så kan vi inte heller så några speciella markeringar eller dylikt på produkterna.

Datorsystemet med kameror verkar, om vi får tro Amazon, kunna identifiera alla varor via maskininlärning. Det vill säga att datorn faktiskt lärt känna alla produkter genom deras form, färger och unika egenskaper. Detta är vad Amazon själva hävdar är precis vad som händer. Den senaste tekniken inom maskininlärning och datorseende är det som ska göra butiken möjlig.

Känner man sig som en tjuv?

Allt detta ska resultera i en butik där du skannar din mobil för att gå in. Sedan tar du dina varor och går ut. Känslan av att snatta bör vara ganska hög gissar vi för de Amazon-anställda som just nu pilottestar butiken i Amazons hemstad Seattle. I början av 2017 ska butiken slå upp portarna till alla som har ett Amazon-konto.

Hela konceptet andas förstås e-handel, eftersom man precis som på nätet slipper köa för att kunna handla något. Amazon kallar tekniken för "Just Walk Out Shopping". Ni kan läsa mer om Amazon Go här på deras sajt.

Annons